De favella van Fortaleza, het andere wk

Brazilianen in Fortaleza © AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Omwille wat we vandaag hebben gezien, zou je tegen dit WK kunnen zijn. We verduidelijken.

Brazilië volgen op zo’n tornooi, is altijd genieten. Dezer dagen misschien iets minder van het spel, maar des te meer van de sfeer errond. Vandaar onze inspanning om vandaag in Fortaleza te raken. Met de vlucht vanuit Salvador van 20 over 6 ‘ochtends en een beetje hectiek. Met de reservering blijkt ergens wat fout te zijn gelopen en het vliegtuig zit vol. We komen op een wachtlijst terecht. Pas na een uur nagelbijten, krijgen we een instapkaart voor een vlucht met een tussenlanding in Recife. Het lijkt wel een hop on/hop of, want na onze stop volgen nog landingen in Belém en Manaus. Een hele logistiek.

Op het vliegtuig maken we kennis met Bruce en Ran. Bruce is een Engelsman die dik in de kluiten zit, al zou je het aan zijn klederdracht niet zeggen. Korte broek, sportschoenen, t-shirt van de nationale ploeg. Maar op uiterlijk moet je niet afgaan. Vier jaar geleden was Bruce ook in Zuid-Afrika, en nu toert hij hier vier weken rond. Niet in het spoor van de Engelsen, die ziet hij een heel seizoen, wel om andere voetbalculturen te ontdekken. In Zuid-Afrika gingen ze vier jaar geleden tijdens het tornooi op safari. Niet zomaar een safari, een privésafari, in een van de meest exclusieve domeinen van één van de rijksten der aarde. Bruce heeft connecties.

Ran heeft die ook. Een sympathieke Israëliër die zichzelf, samen met zijn twee broers, om de vier jaar trakteert op het WK. Niet in het spoor van Israël, want die zijn er nooit. De drie genieten, al kan je ook aan hun uiterlijk niet afleiden dat ze veel dollars hebben. Ran investeert in nieuwe technologie, onder meer een systeem om windmolens te beschermen tegen vogels (maar vooral omgekeerd). Afgeleid van de Israëlische legertechnologie, hij heeft er zijn contacten.

In Salvador was Ran overdonderd door een bezoek aan de favella. Zijn hotel lag er, een vriend had het geboekt voor hen, 200 dollar per nacht. Ze zijn er één nacht gebleven, te dreigend ’s avonds, te veel geblaf van honden, te veel ontploffende voetzoekers. Overdag ging hij er met een gids op wandel. Eén huis bleek onderverdeeld in acht woningen, de leefomstandigheden precair. Ze zochten, en vonden, nieuw onderkomen, op een eiland voor de kust. Lekker relax.

Toen wisten wij nog niet waar wij terecht zouden komen. In nagenoeg gelijkaardige omstandigheden bleek, een eindje buiten de stad. De taxichauffeur vond het adres niet en kende het hotel evenmin, dat was al een eerste slecht teken. De gps vond ook de straat, niet, een tweede signaal. Er stonden bordjes, maar toen ging de weg plots over van een stuk asfalt, naar onverhard. En om de hoek, waar het zou moeten zijn, was alleen een geblindeerde lange witte muur, met een poort. Nergens de naam van het hotel.

Sabiaguaba Beach Hotel.

Geef toe, het klonk veelbelovend.

Wel, het was het niet.

Het stadion, Castelão, ligt een eindje buiten de stad. Castelão, Fortaleza, het zijn allemaal verwijzingen naar de versterkte burcht die Nederlandse wereldreizigers hier indertijd bouwden, toen ze op de kusten van het Noord-Oosten van Brazilië landden. In 1654 werden ze verdreven.

Wel, dat Castalão ligt in een wijk die je op zijn minst achtergesteld zou kunnen noemen. Zeg gerust precair. De bewoners proberen via de verkoop van bier en water een graantje mee te pikken van het WK, maar een kaartje kunnen ze zich niet veroorloven.

Wat er na het WK met deze arena moet gebeuren, is nog zeer de vraag. Er spelen twee clubs in deze stad, eentje in tweede klasse, en eentje in derde. Niemand wil naar Castelão. Dat gaat daar straks liggen, als een parel aan de rand van de maatschappij. Want ook hier rukken de favela’s op, bewoond door landbouwers die van hun grond niet meer kunnen leven, vanwege de droogte. Ook hier neemt de onveiligheid toe. Was Fortaleza vroeger een paradijs aan de rand van de oceaan, dan is het leven hier nu .. complex.

Waren de inwoners niet beter af met water, in plaats van stenen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier