De hoge vlucht van het Belgische hockey

© Belga

Momenteel staan de hockeymannen negende op de wereldranglijst en lijkt een plek in de top vijf haalbaar.

Het enorme voordeel van het Belgische hockey is dat er twee vaandeldragers zijn om het grote publiek mee te trekken. De nationale ploegen bij de mannen (Red Lions) en de vrouwen (Red Panthers) hielden de eer van ons land hoog op de Olympische Spelen van Londen. Het was voor ons land de enige ploegsport op de Spelen en kreeg dus een mooi uitstalraam om wat reclame te maken. Het gaat trouwens nog even door. Al enige jaren rijgen de nationale ploegen de successen aan elkaar en klimmen ze gestaag op naar de wereldtop.

Momenteel staan de mannen negende op de wereldranglijst en lijkt een plek in de top vijf haalbaar. De ambitie is groot: voor de komende Spelen van 2016 in Rio de Janeiro mikken ze op een medaille. De historische eerste overwinning tegen Australië in de eerste wedstrijd van de World League in Rotterdam zette die ambitie kracht bij. De spelersgroep heeft een gemiddelde leeftijd van 22,6 jaar en boekt de laatste maanden nog altijd vooruitgang onder impuls van Marc Lammers, die vorig jaar in november bondscoach werd.

Loïck Luypaert, verdediger bij de club Dragons, heeft een heel eenvoudige uitleg om te verklaren waarom de mayonaise pakt bij de nationale ploeg: “We hebben van niemand nog schrik. We weten dat we echt wel onze plaats hebben tussen de beste landen van de wereld. We hebben geleerd om ons uitsluitend te focussen op ons eigen spel zonder te veel bezig te zijn met de tegenstander. Er is geen stress in de kleedkamer. In tegenstelling tot Duitsland, Australië of Nederland hebben wij ook geen vedette in onze ploeg. We spelen met achttien en we winnen met achttien, als een echte ploeg. Dat is onze grote kracht. Maar we realiseren ons wel dat er nog heel wat werk op de plank ligt en dat alles nog verre van perfect is.”

Ze doen het nochtans al uitstekend, deze sporters die – we zeggen het nog maar eens – voor het merendeel geen profs zijn. Ze combineren met brio topsport met hogere studies of het begin van een loopbaan.

Pascal Kina over de Red Panthers: ‘Ons team was sterk, maar nog niet sterk genoeg’
Voor de meisjes geldt hetzelfde, ook de Red Panthers proberen die curve in hun prestaties te krijgen. Maar volgens Pascal Kina, hun bondscoach, moeten we met hen nog een beetje geduld hebben: “Het grote publiek heeft de neiging om erg veel van hen te verwachten, maar we mogen niet vergeten dat de mannen er tien jaar over gedaan hebben om die ploeg op te bouwen. We hebben nog wat tijd nodig. Alleen hard werk en totale overgave loont. De mentaliteit verandert en we hebben veel geleerd uit ons olympisch parcours. Ons team was sterk, maar nog niet sterk genoeg. Momenteel hebben we al progressie geboekt qua explosiviteit en ervaring, maar we kunnen nog beter.”

Laurent toussaint Meer over het Belgische hockey in Sport/Voetbalmagazine van 26 juni 2013

Straks stevent het Belgische hockey op een hoogtepunt af: tussen 17 en 25 augustus wordt in Boom het Europees Kampioenschap georganiseerd .In het grootste hockeystadion dat ooit in België is gebouwd zullen de Belgische hockeyfans, die worden beschouwd als de beste supporters van Europa, zich massaal laten horen.

In het vooruitzicht van dit EK brengt Sport/Voetbalmagazine in het nummer van 26 juni een document over hockey in België. Wat zijn de sleutels van het succes? Is de hoogconjunctuur enkel te danken aan de prestaties van de nationale ploeg? Wat mag er van het EK worden verwacht? Dat en nog veel meer leest u in een achtergrondverhaal over een sport die steeds meer het grote publiek aanspreekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content