“De play-offs zijn een anticlimax”

© Belga

Ivan De Witte, voorzitter van de Pro League en van AA Gent, wil de competitiehervorming nog één seizoen geven.

Ivan De Witte, voorzitter van de Pro League en van AA Gent, wil de competitiehervorming nog één seizoen geven. “Voor volgend seizoen zal het bij kleine aanpassingen blijven. Echt bijsturen kan pas in 2011-2012.”

Bent u tevreden over de competitiehervorming? De aanloop naar de play-offs was leuk en spannend, maar het vervolg is heel wat minder.

Ivan De Witte: De play-offs zijn een anticlimax, en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Als Genk en Standard de top zes hadden gehaald, was de perceptie anders geweest, maar nu kun je er niet omheen dat de mensen de play-offs teleurstellend vinden.

We gaan de competitiehervorming nog zeker één seizoen geven. Ik was al erg blij met de injectie van nieuwe ambities die de hervorming opleverde, dat een club als Zulte Waregem voor het seizoen openlijk verklaarde dat ze naar play-off I wilde bijvoorbeeld.

Play-off II is qua beleving een drama.

Ivan De Witte: Dat kan ik moeilijk tegenspreken, maar ik vermoed dat de barragematchen het publiek wél warm zullen krijgen. Het is een beetje zoals bij de beker: die leeft ook pas echt vanaf de halve finale. De wedstrijden daarvoor zijn dikwijls nogal vrijblijvend.

Deze zomer zullen we een en ander evalueren, maar echt bijsturen kan pas in het seizoen 2011-2012. Voor volgend jaar zal het bij kleine aanpassingen blijven. Ik denk bijvoorbeeld aan de onstichtelijke vertoningen met gele kaarten op het einde van de reguliere competitie, toen spelers met opzet een gele kaart pakten om vóór de play-offs hun schorsing uit te zitten en met een propere lei aan de eindronde te beginnen. Misschien zetten we de teller na dertig speeldagen beter weer op nul, dan maken we dat geen tweede keer mee.

Ik kan me hoe dan ook moeilijk voorstellen dat de hervorming helemaal wordt teruggedraaid. Dat zou terug naar af zijn. Tachtig procent van de clubs ambieerde in het oude systeem ‘een plaats in de linkerkolom’. Tja, daar wordt niemand warm van. Wat zeker wel beter kan: we moeten iets bedenken voor de club die vijftiende eindigt. Die heeft een paar erg vervelende weken doorgemaakt.

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier