De rijkste 11 clubeigenaars ter wereld

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Begin maart publiceert businessmagazine Forbes zijn jaarlijkse miljardairslijst. Onder hen ook enkele Bart Verhaeghes – maar dan véél rijker. Zakenmensen die een sportteam opkochten, als speeltje om zich in de spotlights te zetten/middel om zich te verrijken. Wie zijn de 11 clubeigenaars met het grootste vermogen? Een overzicht.

1. Mukesh Ambani

Club: Mumbai Indians (Indian Premier League)

14e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 49,3 miljard dollar

1 Mukesh Ambani
1 Mukesh Ambani© belgaimage

Geen voetbal, American football of NBA: de rijkste clubeigenaar, Mukesh Ambani (60), houdt van… cricket en zijn Mumbai Indians. De Indiër boerde zich rijk in de petrochemie, olie/gasindustrie, retail en telecom, als de big boss van Reliance Industries Limited, het grootste bedrijf in India (omzet 60 miljard dollar). Dat werd in 1966 opgericht door vader Dhirubhai en na diens dood in 2002 verdeeld onder Mukesh en zijn jongere zus Anil. Zes jaar later scharrelde Ambani wat zakgeld bijeen en kocht hij een van de acht teams in de nieuwe Indian Premier League.

Zijn Mumbai Indians hadden het aanvankelijk moeilijk, maar Ambani, ex-student aan de Stanford University, schakelde jaar na jaar financieel hoger. Met resultaat, want de teller staat nu op drie titels (2013, 2015, 2017) – al was de laatste campagne teleurstellend, met een vijfde plaats. De Indians, die hun thuisduels afwerken in het Wankhede Stadium (capaciteit 33.000 fans), genereerden zo een marktwaarde van ruim 100 miljoen dollar, als eerste club in de IPL. Motto van het cricketteam? ‘ Duniya Hila Denge Hum‘, ‘ We will rock the world‘ in het Engels. Dat lukt iets makkelijker met de veertiende rijkste man ter wereld als eigenaar.

2. Steve Ballmer

Club: Los Angeles Clippers (NBA)

19e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 41,1 miljard dollar

2 Steve Ballmer
2 Steve Ballmer© belgaimage

Drie jaar op rij voerde Steve Ballmer (62) de lijst van rijkste clubeigenaars aan. En hoewel hij opklom op de Forbesranglijst, stak Mukesh Ambani hem vorig jaar voorbij. Ballmer, van 2000 tot 2014 de CEO van Microsoft, zal er zijn slaap niet voor laten, met een fortuin van intussen 41,5 miljard dollar. Twee miljard daarvan gebruikte hij om in 2014, het jaar waarin hij Microsoft verliet, de LA Clippers te kopen. Die stonden – gedwongen door de NBA – in de etalage na een racismeschandaal rond de voormalige eigenaar Donald Sterling. Ballmer troefde de felle concurrentie af door een pak meer te betalen dan de toenmalige marktwaarde van de Clippers. Een cheque van twee miljard dollar. Onmiddellijk te innen. Toen de tweede hoogste aankoopprijs ooit voor een Amerikaanse sportclub.

Ballmer heeft het zich nog niet beklaagd, want de waarde van de Clippers steeg de laatste vijf jaar met liefst 282 procent, tot 2,2 miljard dollar, het meest in de NBA, na kampioen Golden State Warriors. En de toekomst oogt mooi: de zeer ambitieuze Ballmer wil een nieuwe arena bouwen in Inglewood, weg uit het Staples Center, downtown LA, waar ook de grote vijand, de Lakers, speelt. En hij hoopt komende zomer, na jaren van voorbereidend werk (met onder meer onpopulaire trades van publiekslievelingen Blake Griffin en Chris Paul) een grote slag te slaan op de transfermarkt, door supersterren als Kawhi Leonard, Kevin Durant en Anthony Davis binnen te halen, hetzij via trades, hetzij via free agency. Het zou Ballmer, die bekend staat om zijn gekke dansjes in de tribune, nog enthousiaster maken dan hij al is. Maar vooral nog rijker.

3 Jody Allen
3 Jody Allen© belgaimage

3. Jody Allen

Clubs: Seattle Seahawks (NFL), Portland Trail Blazers (NBA), Seattle Sounders (MLS)

44e op de Forbesranglijst (in de ranglijst van 2018)

Netto vermogen: 21,7 miljard dollar

Tot vorig jaar stond hier Paul Allen, maar in oktober 2018 overleed de medeoprichter van Microsoft op zijn 65e aan de ziekte van Hodgkin. Allen liet een erfenis achter van ruim twintig miljard dollar, een estate waarvan zijn zus Jody – bij gebrek aan kinderen van Paul – de beheerder werd. In die portefeuille niet alleen de vele foundations die de filantroop na zijn vertrek bij Microsoft in 1982 oprichtte – Allen stak onder meer 500 miljoen dollar in de Allen Institute for Brain Science -, maar ook drie sportteams: de Seattle Seahawks (NFL), de Portland Trail Blazers (NBA) en de Seattle Sounders (Major League Soccer). Met de Seahawks won Allen in 2013 de Super Bowl en met de Sounders (waar hij een minderheidsaandeel had) pakte hij in 2016 de titel in de MLS.

De Trail Blazers, met vedettes als CJ McCollum en Damian Lillard, zijn minder succesrijk – zij wachten al sinds 1977 op een nieuwe NBA-titel – maar werden wel een lucratieve investering. Allen kocht de Blazers in 1988 voor 70 miljoen dollar, een waarde die intussen gestegen is tot… 1,6 miljard dollar. Veel Portlandfans vrezen dan ook dat zus Jody, een sportanalfabeet, de NBA-club zal verkopen waardoor de franchise op middellange termijn naar een andere stad zou kunnen verhuizen.

4. Dietrich Mateschitz

Clubs: RB Leipzig, FC Red Bull Salzburg (Duitse en Oostenrijkse Bundesliga), New York Red Bulls (MLS), Red Bull Racing en Toro Rosso Honda (Formule 1), Red Bull München/Salzburg (ijshockey)

54e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 18,9 miljard dollar

4 Dietrich Mateschitz
4 Dietrich Mateschitz© belgaimage

Een recordaantal van 6,8 miljard blikjes Red Bull werden er in 2018 verkocht, goed om 88 procent van de wereldbevolking één keer vleugels te geven.

Mede dankzij de agressieve marketing van de Oostenrijkse eigenaar Dietrich Mateschitz (74), die het bedrijf Red Bull GmbH stichtte in 1984.

Een reclameformule gericht op het sponsoren van atleten in (extreme) sporten (van de Oostenrijkse parachutist Felix Baumgartner tot skiester Lindsey Vonn).

Maar ook op het opkopen van clubs/teams, en daarvan de clubkleuren, het logo en de stadionnaam in het Red Bullkraam te laten passen. SV Austria Salzburg werd in 2005 zo FC Red Bull Salzburg.

Vier jaar later richtte Mateschitz ook RB Leipzig op, een nieuwe club in zijn voetbalimperium waar ook al Red Bull Salzburg, New York Red Bulls en Red Bull Brasil toe behoorden. RB – RasenBallsport, ‘balsport op het gazon’ – Leipzig trouwens, en niet Red Bull Leipzig, want de Duitse voetbalbond verbiedt reclame in de clubnaam. Dankzij de vele honderden miljoenen die Mateschitz investeerde, groeide RB Leipzig in no time uit tot een subtopper in de Bundesliga, maar door die geldconnectie ook tot de meest gehate club in Duitsland.

Mateschitz’ kroonjuweel is echter zijn formule 1-team Red Bull Racing, waarvan hij in 2005 eigenaar werd. Vijf jaar later mocht hij een eerste van vier wereldtitels vieren met Sebastian Vettel (2010/2013). Sindsdien jaagt Red Bull wel vergeefs op Lewis Hamilton en Mercedes, maar met de excentrieke durfal Max Verstappen als uithangbord genereert het wel pakken publiciteit. En daar is het Mateschitz ook om te doen.

5. Hasso Plattner

Club: San Jose Sharks (NHL)

97e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 13,5 miljard dollar

Hasso Plattner (75) is medeoprichter, grootaandeelhouder en voorzitter van SAP, de wereldwijde marktleider in bedrijfssoftware. In 2013 werd de Duitser ook meerderheidsaandeelhouder van San Jose Sports & Entertainment Enterprises, eigenaar van ijshockeyclub San Jose Sharks. Drie jaar later bereikten de Sharks, die in het SAP Center spelen, al de NHL-finals, weliswaar verloren van de Pittsburgh Penguins. Plattner schuwt de aandacht, maar is een zeer ambitieuze governor. In het afgelopen najaar haalde de miljardair via een trade de Zweedse vedette Erik Karlsson binnen, in de hoop om in juni eindelijk de felbegeerde Stanley Cup te winnen.

5 Hasso Plattner
5 Hasso Plattner© belgaimage

6. Roman Abramovitsj

Club: Chelsea FC (Premier League)

109e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 12,4 miljard dollar

Hoeft hij nog te worden voorgesteld, Roman Abramovitsj? De Russische olie/staalbaron en goeie vriend van Vladimir Poetin die in 2003 Chelsea kocht, en zo symbool werd van de nieuwe orde in het voetbal. Eigenaar van een Israëlisch paspoort ook, én van ’s werelds grootste jacht, de Eclipse, in 2010 gekocht voor 400 miljoen dollar. Toen nog de rijkste man van Rusland – in 2008 piekte zijn vermogen op 23,5 miljard euro -, maar sindsdien is zijn fortuin afgebrokkeld.

Net als het rijk van Chelski. Dankzij meer dan een miljard aan transfers veroverden The Blues onder Abramovitsj weliswaar vijf landstitels (2005, 2006, 2010, 2015 en 2017), de Champions League (2012) en de Europa League (2013), maar de laatste twee seizoenen is het vet van de soep. Chelsea heeft aan macht op de transfermarkt ingeboet, aangezien Abramovitsj niet meegaat in de wedloop met de miljarden uit het Midden-Oosten. Bovendien ontbreekt het Chelsea aan een sportief langetermijnplan, met steeds wisselende coaches – geduld is immers niet de beste eigenschap van de Rus. Niet toevallig lijkt zijn beste speler, Eden Hazard, steeds meer warm te lopen voor een verhuizing naar Madrid, in navolging van Thibaut Courtois.

6 Roman Abramovitsj
6 Roman Abramovitsj© belgaimage

De geruchten dat Abramovitsj Chelsea wil verkopen, klinken dan ook steeds luider. In Londen laat hij zich nauwelijks nog zien, omdat zijn procedure voor een nieuwe werkvergunning (een gevolg van de spanningen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk, na de vergiftiging van spion Sergei Skripal) te lang aansleepte. Officieel mag Abramovitsj zelfs niet meer werken in Engeland. In opdracht van de baas, die ergens ver weg op zijn jacht dobbert, voert CEO en rechterhand Marina Granovskaia alles uit. De vraag is: hoelang nog?

7. Philip Anschutz

Clubs: Los Angeles Kings (NHL), LA Galaxy (MLS), LA Lakers (NBA)

129e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 10,9 miljard dollar

Philip Anschutz (79) staat vooral bekend als de man achter Anschutz Entertainment Group, ’s werelds grootste beheerder van sportteams, sportevents/muziekconcerten en vooral (sport)arena’s. Meer dan honderd wereldwijd, waaronder de O2 Arena in Londen en Staples Center in Los Angeles. Dat is de thuishaven van de roemrijke NBA-club LA Lakers, waarvan Anschutz een derde van de aandelen bezit, en van NHL-team LA Kings, waarvan de Amerikaan hoofdeigenaar is en waarmee hij in 2012 en 2014 de Stanley Cup won.

Anschutz wordt echter vooral geassocieerd met de Major League Soccer. In 1996 was hij een van de stichters en op een bepaald moment bezat hij zelfs zés clubs. Die draaiden in het begin grote verliezen, maar hij bleef er geld in pompen, en werd, mede door zijn vooruitstrevende marketingvisie, als de redder van de MLS gezien. Anschutz kreeg zelfs een eremedaille voor zijn bijdrage aan het Amerikaanse voetbal. Intussen heeft hij al zijn aandelen bij clubs in Chicago, Denver, Houston, New York, San Jose en Washington van de hand gedaan.

7 Philip Anschutz
7 Philip Anschutz© belgaimage

Alleen van de LA Galaxy bleef Anschutz hoofdeigenaar. Net als bij de LA Kings houdt hij er de touwtjes stevig vast. Bij LA Galaxy echter niet altijd met evenveel succes: de laatste titel dateert al van 2014 en de laatste twee seizoenen haalde LA Galaxy zelfs de play-offs niet. Qua commerciële waarde (320 miljoen dollar) en omzet (63 miljoen dollar) behoort LA Galaxy wel nog altijd tot de top twee in de MLS, naast Atlanta United. De vele sterren die er in de loop der jaren de revue zijn gepasseerd, van David Beckham in 2007, over Robbie Keane, Steven Gerrard en zelfs Jelle Van Damme, tot Zlatan Ibrahimovic vorig seizoen, zijn daar niet vreemd aan.

8 Michail Prochorov
8 Michail Prochorov© belgaimage

8 en 9. Michail Prochorov & Joseph Tsai

Club: Brooklyn Nets (NBA), New York Liberty (WNBA)

141e en 149e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen:

9,8 en 9,4 miljard dollar

Een Russische miljardair die zijn fortuin maakte via metaal, elektriciteits-, verzekering- en mediabedrijven, en een Taiwanese/Canadese businessman die de Alibaba Group, de Chinese e-commercegigant, mee oprichtte. Ogenschijnlijk hebben de twee weinig met elkaar gemeen. Tot begin 2018, toen Michail Prochorov (53) 49 procent van zijn Brooklyn Netsaandelen overliet aan Joseph Tsai (55) voor een geschatte waarde van zo’n 1,15 miljard dollar. Mét een optie om in 2021 voor hetzelfde bedrag de rest op te kopen. Tot dan blijft Prochorov aan het roer. Al had de NBA dat liever sneller gezien, wegens de dubieuze reputatie van de Rus die al in verschillende schandalen verwikkeld raakte.

9 Joseph Tsai
9 Joseph Tsai© belgaimage

Zijn medeaandeelhouder van de Brooklyn Nets, Joseph Tsai, heeft in afwachting van de definitieve overname in 2021 onlangs een tweede vis uit de New Yorkse vijver gehaald met de koop van NY Liberty, een WNBA-ploeg. Eerder werd de inwoner van Hongkong al eigenaar van de San Diego Seals, een team uit de National Lacrosse League (een sport die hij tijdens zijn studie in de VS beoefende). Vorig jaar probeerde Tsai via een investeringsgroep ook NFL-club Carolina Panthers aan zijn portefeuille te voegen. Hij haakte af wegens de te hoge vraagprijs, maar blijft zijn veroveringstocht van de Amerikaanse sportmarkt voortzetten. Intussen kan hij zich verwarmen aan de Brooklyn Nets, die na jaren in de donkere kelder van de NBA eindelijk weer licht zien. En komende zomer misschien zelfs één of twee sterren (Kevin Durant? Kyrie Irving?) zullen kunnen aantrekken.

10. Micky Arison

Club: Miami Heat (NBA)

162e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 9 miljard dollar

MickyArison (69) is voorzitter van ’s werelds grootste operator van cruiseschepen, Carnival Corp. Geboren in Tel Aviv, maar als kind met vader Ted, de stichter van Carnival, naar de VS verhuisd. Micky kocht al in 1995 de Miami Heat en bracht de vermaarde coach Pat Riley naar Florida. Arisons chequeboek en het basketbalverstand van Riley bezorgden de Heat sindsdien drie NBA-titels. Met Dwyane Wade en Shaquille O’Neal in 2006 en in 2012/13 met het supertrio Wade/ LeBron James/ Chris Bosh.

10 Micky Arison
10 Micky Arison© belgaimage

Sinds de terugkeer van James naar Cleveland in 2014 zijn de Heat echter weer een middelmatig team. Op sportief vlak althans, want de roze Miami Vice-basketshirts, gebaseerd op de tv-serie uit de jaren tachtig, werden de op twee na best verkochte in de NBA-geschiedenis. De Heat staan ook nog altijd tiende in de ranking van meest waardevolle NBA-clubs, met een geschatte value van 1,75 miljard euro. Arisons aankoopprijs in 1995? 68 miljoen dollar…

11. Stan Kroenke

Clubs: Los Angeles Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL), Colorado Rapids (MLS), Colorado Mammoth (National Lacrosse League), Arsenal FC (Premier League)

167e op de Forbesranglijst op 11/02

Netto vermogen: 8,8 miljard dollar

De Amerikaans vastgoedmagnaat Stan Kroenke (71) is niet de rijkste clubeigenaar, maar heeft wel de grootste sportportefeuille, met teams uit verschillende Amerikaanse topcompetities. Laatste (definitieve) aanwinst werd Premier Leagueclub Arsenal in augustus 2018. Kroenke bezat al 67 procent van de aandelen, en legde zo’n 550 miljoen pond op tafel om het belang van 30 procent van Alisher Oesmanov over te nemen. Al deed de Oezbeek, in 2018 nog genoemd als overnamekandidaat van RSC Anderlecht, dat niet van harte, na een jarenlange strijd over de controle op de voetbalclub.

11 Stan Kroenke
11 Stan Kroenke© belgaimage

Ook de Arsenalfans reageerden allerminst enthousiast op Kroenkes alleenheerschappij. De Supporters Trust sprak over een ‘verschrikkelijke dag voor de club’. De woede werd nog groter toen de peperdure ticketprijzen weer stegen, en Kroenke zichzelf een dividend van drie miljoen pond uitkeerde. De supporters vinden dat hij de club alleen gebruikt om zichzelf te verrijken. Kroenke counterde: hij is niet uit op vlug geldgewin en ziet Arsenal als een langetermijnproject. Na de teleurstellende zesde plaats vorig seizoen onder Arsène Wenger, dreigen The Gunners onder Unai Emery echter ook dit seizoen weer naast een Champions Leagueticket te grijpen. Met zijn American footballclub, de Los Angeles Rams, boekt Kroenke meer succes, want die haalden begin februari de Super Bowl, weliswaar verloren van de New England Patriots. De voorbode van een rooskleurige toekomst, want in 2020 verhuizen de Rams (en ook de LA Chargers) naar het fonkelnieuwe Los Angeles Stadium. Kostprijs: vijf miljard dollar, een megaproject groter dan Disney Land. Bouwheer? Stan Kroenke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content