‘De Spelen zijn geen obsessie’

© BELGA

Na de historische prestaties van The Red Dragons en de Yellow Tigers bracht Sport/Voetbalmagazines de bondscoaches van beide volleybalploegen samen: Dominique Baeyens en Gert Vande Broek. Een voorsmaakje.

Voor het eerst in 36 jaar versierden onze nationale volleybalploegen – zowel de mannen als de vrouwen – nog eens een WK-ticket. Beide bondscoaches glunderen dan ook, maar toch zit Dominique Baeyens nog met iets verveeld.

“Gert, ik las een uitspraak van jou dat de vorige WK-deelname van België dateert uit de tijd dat de dieren nog spraken. Ik ging je daar eens over aanspreken.”

Vande Broek schatert. 36 jaar geleden ging Baeyens als speler nog mee naar Italië. “Toen mijn spelers hoorden dat ik erbij was op dat WK in 1978, keken ze naar mij als naar een dinosaurus.”

Meer dan zatte droom

S/VM: Aan het WK nemen 24 landen deel. De Belgische mannen stonden bij de jaarwisseling 37e op de wereldranglijst, de vrouwen 22e. Wat zeggen die cijfers?

Baeyens: “Mijn voornaamste kritiek op de ranking is dat je soms de kans niet krijgt om punten te verzamelen. Pas nu wordt het voor ons eerlijk.”

Vande Broek: “Waarom wilden wij zo graag meedoen aan dat WK en aan de World League bij de heren en de World Grand Prix bij de dames? Omdat dáár punten te rapen vallen. Daarom zeiden wij hier tien maanden geleden dat we ons moesten inschrijven voor de Euroleague. Alleen zo konden we de poort naar de World League en de World Grand Prix openbreken. Anders mochten we de Olympische Spelen in Rio nu al doorkruisen.”

Die Spelen komen vaak naar boven in de commentaren na de WK-kwalificatie. Mag de conclusie zijn dat het vooral Rio is dat telt?

Baeyens: “Toen we begonnen aan de Euroleague, was de insteek: we gaan proberen om in 2016 op die Spelen te geraken. Proberen. Zonder een WK is de kans dat je op de Spelen raakt bijna onbestaande. Nu vergroten onze kansen. Dus is het normaal dat de Spelen wat op de proppen komen.”

Vande Broek: “Nu kunnen we van Rio iets meer maken dan een onnozele, zatte droom. Deze kwalificatie kadert binnen een ultieme ambitie die bij de twee groepen aanwezig is, maar laat ons niet minimaliseren dat we naar een WK gaan.”

Baeyens: “Zo’n WK-deelname is fenomenaal. Het gewoon zien als een tussenstation voor de Spelen vind ik er toch een beetje over. Voor mij zijn de Spelen geen obsessie.”

Vande Broek: “De Spelen, dat is dé sportgebeurtenis om de vier jaar. Anderzijds: welke rol heeft volleybal binnen de Spelen? Niet de hoofdrol. En het is geen peace of cake om je in een heel mondiale sport als volleybal te kwalificeren voor de Spelen, waar er nog minder deelnemers zijn dan op een WK.”