De sportmomenten van het jaar: de erfenis van Colin Kaepernick

24 september 2017: spelers van de Denver Broncos knielen tijdens het nationaal volkslied voor de wedstrijd tegen de Buffalo Bills © Reuters

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke dag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: het protest vanuit de Amerikaanse sportwereld tegen president Donald Trump.

Eind september 2017. Het protest vanuit de Amerikaanse sportwereld tegenover president Donald Trump klimt naar een nieuw hoogtepunt. Wanneer vóór aanvang van hun wedstrijd de nationale hymne van de Verenigde Staten weerklinkt, zijn er honderden profs die knielen, arm in arm gaan staan of niet op het veld plaatsnemen.

Daarmee reageren ze op uitlatingen van Trump, die enkele dagen eerder zulk gedrag streng veroordeelde. Hij zei dat de betrokken ‘hoerenzonen’ ontslagen moesten worden. Dat wakkerde het protest enkel verder aan.

De huidige vlaag van knielend protesteren tijdens het Amerikaanse volkslied begon vorig jaar bij footballspeler Colin Kaepernick, ex-quarterback van de San Francisco 49ers. Zijn standpunt was: ‘Ik sta niet recht om respect te tonen voor de vlag van een land dat gekleurde mensen onderdrukt.’

Meer dan een jaar later verdient Kaepernick nog altijd alle respect voor zijn dappere initiatief. Gaandeweg mondde zijn actie uit in een breed protest tegenover de vaak onzin uitkramende en verdeeldheid zaaiende Trump.

‘We hebben een podium, we hebben een stem; die moeten we gebruiken voor de juiste dingen’, aldus Leonard Fournette van footballteam Jacksonville Jaguars.