De tuinman, de tsjaar en de zwarte tulp

Een leuk hebbeding voor de voetballiefhebber.

Kon u vroeger ook zo genieten van de vista van Pavel Nedv?d, alias De Tsjechische Woede, op het middenveld van De Oude Dame? Of bewonderde u eerder de degelijkheid van The Dutch Destroyer Jaap Stam in de verdediging van The Mancunians? Dan bent u vast geen fan van The Citizens.

Bijnamen zijn in de sport en zeker in het voetbal alomtegenwoordig. Een dergelijke naam zegt veelal meer over iets of iemand dan diens eigen naam. Van Real Madrid tot RFC Doornik: vrijwel elke ploeg heeft wel een ‘koosnaam’. Wat dan gezegd van de spelers zelf? Zo heb je onder meer een Maradona van de Balkan (Dragan Stojkovi?), een Maradona van de Woestijn (Saeed Al-Owairan), een Maradona van de Karpaten (Gheorghe Hagi), enzovoort.

Ed van Eeden – schrijver, vertaler en journalist – geeft naast de bijnaam zelf ook de voorgeschiedenis weer. Op die manier kom je te weten dat het veelvuldig op het doelhout trappen de Deense spits John Dahl Tomasson de bijnaam… John Dahl op de Paal opleverde. Van 008 (Nigel de Jong) tot De Grote Zwijger (Rinus Michels): een leuk hebbeding voor de voetballiefhebber. (JG)

‘De tuinman, de tsaar & de zwarte tulp’ van Ed van Eeden werd uitgegeven door Amstel Sport, telt 160 pagina’s en kost € 14,95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier