De twee Belgische sportprimeurs waar u dit weekend weinig van hoorde

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ze staan ergens verstopt in een zijkolommetje van de Vlaamse kranten. Nochtans zetten Koen Naert en drie Belgische triatleten twee primeurs neer in de geschiedenis van de Belgische sport.

In een vorige versie van dit artikel stond dat Marten Van Riel de eerste Belg was die een Wereldbekermanche kwarttriatlon won. Dat klopt niet: Simon De Cuyper won er in 2012 al eentje in Mexico. Dat er twee Belgen in de top vier, en drie in de top tien eindigden van een Wereldbekermanche was wel een primeur.

Marten Van Riel won zaterdag, in het Japanse Miyazaki een Wereldbekermanche kwarttriatlon (olympische afstand). Weliswaar niet in een topdeelnemersveld en in de World Cup, die onder de sterker bezette World Triatlon Series staat, maar niettemin een prachtprestatie in een zeer internationale sport.

Niet toevallig noemde de 24-jarige Loenhoutenaar het zijn op één na beste en belangrijkste race ooit, nadat hij in 2016 al zesde werd op de Olympische Spelen. Toen was het al een van de meest onderbelichte Belgische prestaties in Rio, ook omdat hij toen een van de jongste deelnemers was.

Begin dit jaar was Marten Van Riel maanden out met een stressfractuur, maar nu is hij weer helemaal terug. En klaar om in 2018 de stap richting de absolute wereldtop te zetten.

In Miyazaki eindigden twee andere Belgische triatleten, Jelle Geens en Jonathan Wayaffe, op een respectieve vierde en een negende stek. Twee Belgische mannen in de top vijf en drie in de top tien van een Wereldbekermanche triatlon (incuslief een zege), dat is een Belgische primeur.

Naert voorlopig zesde op de Europese marathonranglijst van 2017.

Een andere primeur was voor Koen Naert. Hij werd zondag in de marathon van New York achtste, in een tijd van 2u13’21”. Geen topchrono (ruim drie minuten boven zijn record dat hij in het voorjaar in Rotterdam neerzette), maar dat is op het zware parcours van The Big Apple ook niet mogelijk. Dat blijkt ook uit de tijd van de Keniaanse winnaar Geoffrey Kamworor ( 2u10’53”).

Niettemin is Naerts achtste plaats (op 55.000 deelnemers) een topprestatie voor een landgenoot. Geen Belgische man deed in een van ’s werelds meest prestigieuze marathons (eerste editie in 1970) ooit beter. Alleen Eddy Hellebuyck eindigde er in de top 10 (10e in 1986).

Twee Belgische vrouwen finishten in New York wel ooit op een dichtere ereplaats: Lieve Slegers (3e in 1995) en Ria Van Landeghem (4e in 1987).

De 28-jarige West-Vlaming zet nu alles op het EK marathon, volgend jaar in Berlijn. Daar maakt hij een kans op een medaille. In New York eindigde hij als derde Europeaan (na de Zwitser Tadesse Abraham (5e in 2’12’01”) en de Nederlander Michel Butter (2’12’39”) en met zijn tijd van Rotterdam (2u10’16”) staat Naert voorlopig zesde op de Europese marathonranglijst van 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier