De voetbaljaren van Mario Been (video)

© IMAGO

Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een boeiende reportage over de voetbaljaren van Mario Been. Hier alvast enkele beelden en quotes die zijn Italiaans avontuur bij Pisa illustreren.

Mario Been, een dribbelvaardige maar ietwat trage middenvelder, verruilde in 1988 zijn Feyenoord voor de Italiaanse Serie A-club Pisa. Daar speelde hij in het eerste jaar nog samen met de Belg Cisse Severeyns.

Een onverdeeld succes werd dat eerste seizoen niet: Pisa degradeerde naar de Serie B. En toch: Been kan er enkele mooie passages in zijn herdenkingsboek schrijven. Zijn doelpunt vanop bijna zestig meter tegen Messina staat nog altijd op zijn netvlies gebrand, net zoals de ontvangst na het 0-0-gelijkspel op bezoek bij AC Milan, toen bijna 15.000 tifosi hun ‘helden’ op het plaatselijke vliegveldje verwelkomden. En met zijn vrouw Astrid viert hij de geboorte van zijn eerste kind. Gianluca wordt geboren wanneer Been op de terugweg is van een uitwedstrijd in Sicilië.

In Beens tweede seizoen in Italië promoveert Pisa opnieuw naar de Serie A, maar wanneer hij het seizoen erna een blessure oploopt, amper aan spelen toekomt en na de komst van de Argentijn José Antonio Chamot zelfs buitenlander op overschot wordt, keert hij in 1991 terug naar Nederland.

Hieronder vind je een video van een Italiaanse regionale zender, met enkele archiefbeelden van acties die Been bij Pisa uit zijn sloffen schudde. Let ook op het haast vlekkeloze Italiaans van de Nederlander, toen amper 26 jaar oud. (MS/CT)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier