Delfine Persoon behoudt WBC-titel, maar is ontstemd over ‘schandalige’ vertoning

Delfine Persoon © BELGA

De 31-jarige Delfine Persoon verdedigde in sporthal De Zwaluw in het West-Vlaamse Zwevezele voor de vijfde keer haar WBC-titel bij de lichtgewichten. Zij won na diskwalificatie in de eerste ronde van de drie jaar jongere Argentijnse Ruth Stephanie ‘La Roca’ Aquino, die een KO veinsde.

Delfine Persoon won na een kamp die er geen werd en daar was ze duidelijk niet blij mee.

Een brandalarm in de sporthal zorgde voor vertraging van de hoofdkamp. Titelverdedigster Delfine Persoon begon gretig aan haar 38e kamp. Na amper 35 seconden lag de wedstrijd even stil nadat Ruth Stephanie Aquino haar mondstuk verloren had. De Argentijnse klampte veel aan waardoor Delfine Persoon niet echt aan boksen toekwam. Op het einde van de eerste ronde ging de Argentijnse dan toch tegen het canvas. Iedereen dacht aan een zuivere knock-out maar uiteindelijk had Persoon Aquino niet eens geraakt.

De Argentijnse bleef voor dood liggen en de Canadese hoofdscheidsrechter Len Koivisto legde meteen de kamp stil. Na conclaaf bij de jury werd beslist Aquino simpelweg te diskwalificeren omdat zij een knock-out veinsde. De volgelopen sporthal pikte dit niet en trakteerde de Argentijnse op een hels boegeroep. De kamp duurde tenslotte amper 1:58.

Het talrijk opgekomen publiek reageerde met boegeroep.

‘Schandalig’

“Ik wil me meteen excuseren bij mijn fans voor deze wansmakelijk show”, stelde Delfine Persoon. “Sommige mensen hebben 150 euro betaald om de kamp te zien. Dat het zo moet eindigen, noem ik eigenlijk een schande. Ik had meteen door dat zij niet naar hier gekomen was om echt te boksen. Van bij de eerste gong ging ze met haar hoofd naar beneden boksen. Ze klampte ook voortdurend aan maar de ‘clou’ moest nog komen. Op het einde van de eerste ronde zeeg ze neer zonder ooit maar echt geraakt te zijn. Spijtig genoeg besliste de ref om haar te diskwalificeren. Ik had liever een time out gehad maar dat liet men niet toe.”

“Dit is zo jammer. Ik was perfect in orde. Mijn bloedwaarden waren schitterend. Ik voelde me fris en wou het publiek trakteren op een mooi rondje boksen. Daar stak Aquino dus meteen een stokje voor. Ik heb eigenlijk nooit diep moeten gaan. Ik blijf wel wereldkampioene al had ik er liever echt voor gebokst. Werd ik op mijn waarde geklopt dan was dat maar zo, maar dit is schandalig.”

Geweldbeheersing

Persoon sukkelde in de voorbereiding met een handblessure. “Een operatie aan de vinger zit er voorlopig niet in. Ik volg op het werk een cursus geweldbeheersing. Als politieagente moet ik ook mijn vuurwapen kunnen hanteren en net die vinger is deze waarmee ik de trekker over haal. Mijn werk komt nog steeds voor op mijn hobby dus laten we de operatie maar wat links liggen. Morgen kom ik mee de zaal opruimen en ga ik mijn fans uitvoerig bedanken voor hun steun”, stelde Delfine Persoon.

Eerder op de avond won Yves Ngabu zijn kamp bij de cruisergewichten tegen de Rus Alexander Kubich op punten. Ngabu pakte hiermee zijn zeventiende zege op evenveel wedstrijden. Ook Hedi ‘Hells Bells’ Slimani won zijn kamp bij de lichtgewichten op punten van de Argentijn Vicente Martin ‘El Mono’ Rodriguez.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier