Delfine Persoon is Sportvrouw van het jaar, Kevin De Bruyne Sportman

© Belga

Kevin De Bruyne is zaterdagavond tijdens het Sportgala in Brussel uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, bokster Delfine Persoon tot Sportvrouw van het Jaar. ‘Wielemie’ Marieke Vervoort en tafeltennislegende Jean-Michel Saive kregen een Lifetime Achievement Award.

Sportman van het Jaar: Kevin De Bruyne

De Bruyne volgt op de erelijst collega-Rode Duivel Thibaut Courtois op en is pas de tweede voetballer die de onderscheiding te beurt valt.

De Bruyne speelt maandag met Manchester City de topper tegen Arsenal en kon daarom zelf niet aanwezig zijn in het Brusselse Plaza Hotel. Het organiserende Sportspress.be trok deze week (dinsdag) naar Manchester om er de blonde middenvelder zijn trofee te overhandigen. In een videoboodschap drukte De Bruyne zijn dank uit. “Mooi, super”, klonk het. “Dit is speciaal want dit gaat niet alleen tussen voetballers maar tussen alle sporters in België. Als je daar dan bovenuit steekt, betekent dat dat ik mijn best heb gedaan”, lachte hij.

De Bruyne won met Wolfsburg de Duitse beker, werd vicekampioen en mocht zich de beste speler in de Bundesliga noemen. In de zomer volgde een recordtransfer naar Manchester City, waar hij de lijn voorlopig gewoon doortrekt.

Daarnaast presteert de Limburger ook bij de Rode Duivels op hoog niveau. Naast de sportieve hoogtepunten kende 2015 met de dood van Junior Malanda, zijn ploegmaat bij Wolfsburg, voor De Bruyne ook een gitzwart randje. “Het is een bewogen jaar geweest”, aldus de Rode Duivel, die in 2016 voor het eerst papa wordt.

Sportvrouw van het Jaar: Delfine Persoon

Delfine Persoon kreeg in het jaarlijkse referendum waarvoor 262 beroepsjournalisten stemden 704 punten achter haar naam. Daarmee haalde ze het voor Europees judokampioene Charline Van Snick (574 punten) en zeilster Evi Van Acker, ’s werelds nummer 1 in de Laser Radiaal (412 punten).

De 30-jarige Persoon verdedigde in 2015 twee keer met succes haar wereldtitel bij de WBC-lichtgewichten. Op 25 april klopte ze in Bern de Zwitserse Nicole Boss met technisch KO in de negende ronde. Op 11 november was de West-Vlaamse voor eigen volk in Zwevezele op punten te sterk voor de Française Maiva Hamadouche. Persoon is ook regerend wereldkampioene bij de WIBF-, WBF- en WIBA-federaties en staat eerste op de wereldranglijst.

Persoon volgt op de erelijst meerkampster Nafi Thiam op. Zij eindigde dit jaar als vierde met 398 punten en behoorde zo net niet tot de supergenomineerden. Dat Delfine Persoon zaterdagavond niet naar het Sportgala afzakte, was geen verrassing. Vorig jaar had ze woedend het gala verlaten nadat ze de titel van Sportvrouw (verrassend) aan Thiam had moeten laten. Ze zwoer toen dat ze het Sportgala voortaan links zou laten liggen.

Ondanks verwoede pogingen van het organiserende Sportspress om haar toch naar Brussel te halen, kwam Persoon die dure belofte na. Een sponsor nam in haar plaats de honneurs waar. “Wij respecteren de beslissing van Delfine Persoon, wat vorig jaar is gebeurd zit bij haar nog erg diep, maar wij betreuren dit ook”, reageerde David Naert, voorzitter van Sportspress. “Ze vertegenwoordigt een kleine sport en daarom is dit een gemiste kans.”

Lifetime Achievement Award: Marieke Vervoort en Jean-Michel Saive

Rolstoelatlete Marieke Vervoort en tafeltennisser Jean-Michel Saive zijn zaterdagavond op het Sportgala in Brussel onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. Ze krijgen de onderscheiding voor hun uitzonderlijke carrière.

‘Wielemie’ won dit jaar op het WK voor paralympiërs in het Qatarese drie gouden medailles, op de 100, 200 en 400 meter. Drie jaar geleden snelde ze op de Paralympische Spelen in Londen naar goud op de 100 meter (T52) en zilver op de 200 meter. Het zijn maar enkele van haar sportieve uitschieters.

Marieke Vervoort is daarnaast ook een voorbeeld door haar moedige strijd tegen de zeldzame en progressieve spierziekte waaraan ze lijdt. Eind oktober getuigde ze in het Eén-programma Het Huis over haar leven met de soms ondraaglijke pijnen en de euthanasieplannen die ze koestert. Niettemin droomt de rolstoelatlete van deelname aan de Paralympics van volgende zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

De Lifetime Achievement Award is niet de eerste prestigieuze onderscheiding die Marieke Vervoort te beurt valt. Zo kreeg ze twee weken geleden de Vlaamse Reus als Vlaams Sporter van het Jaar en werd ze in 2013 door koning Filip benoemd tot Grootofficier in de Kroonorde. In 2012 en dit jaar ontving ‘Wielemie’ op het Sportgala bovendien de award van beste paralympiër.

Jean-Michel Saive kondigde onlangs op 46-jarige leeftijd zijn afscheid van de internationale topsport aan. De Luikse tafeltennislegende nam onder meer zeven keer deel aan de Olympische Spelen, bereikte de eerste plaats op de wereldranglijst en schopte het tot Europees kampioen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier