Derwael verovert brons op de damesbrug

© belga

Nina Derwael heeft zaterdag een bronzen medaille gepakt in de finale van de brug met de ongelijke leggers op het WK turnen in het Canadese Montréal. Het was de eerste WK-medaille ooit voor België. Derwael scoorde een persoonlijk record met 15,033 punten. De Chinese Fan Yilin verlengde haar wereldtitel met een puntentotaal van 15,166.

Derwael kwam na de Oekraïense Diana Varinska als tweede gymnaste in actie tijdens de finale. Ze turnde een uitstekende oefening en verzamelde haar beste score ooit. Met deze score diende ze enkel de Chinese Fan Yilin en de Russische Eremina Elena (15,100 punten) te laten voorgaan.

Voor Derwael is deze WK-medaille na haar Europese titel in april een nieuw unicum. Nooit eerder kwam een Belgische gymnaste zelfs maar in actie tijdens een toestelfinale op een WK. Donna-Donny Truyens was de enige mannelijke Belgische gymnast die ooit een toestelfinale wist te halen aan het paard met bogen (2010 in Rotterdam, 7de plaats).

Vrijdagnacht werd Derwael al achtste in de allroundcompetitie bij de vrouwen. Rune Hermans eindigde als elfde net buiten de top tien.