D’Hoedt: ‘Bashir is podiumkandidaat’

© BELGA

Op het komende EK veldlopen zijn de Belgen Abdi Bashir en Almensh Belete favorieten voor de titel. Die mening is althans Jeroen D’Hoedt toegedaan, zelf voor het eerst aanwezig bij de elite.

Komende zondag vindt in Belgrado het Europees Kampioenschap veldlopen plaats. Twee jaar geleden won Atelaw Bekele voor België goud, dit jaar zal de ex-winnaar er niet bij zijn in Servië. Grootste kanshebber voor een Belgische medaille is Abdi Bashir bij de mannen en Almensh Belete bij de vrouwen. Wij blikten vooruit met Jeroen D’Hoedt, die dit jaar voor het eerst bij de grote jongens zal meelopen.

“Het is voor mij de eerste maal bij de seniors, dus ik kan moeilijk voorspellen hoe ik zal presteren”, vertelt D’hoedt, die in 2009 D’Hoedt de Europese titel bij de junioren won. “Ik ken niet iedereen die deelneemt, maar mijn ambitie is een plaats in de top 15.”

De laatste twee jaar kampte D’Hoedt echter met heel wat pech. Een infectie en blessures zorgden niet voor een optimale voorbereiding en daardoor liep hij de Olympische Spelen in Londen mis. Onlangs was D’Hoedt ook nog eens tiental dagen buiten strijd met knieproblemen. “Ik kom van ver terug, maar ben desondanks zeer tevreden met de huidige conditie. Ik ben ook vroeger beginnen trainen voor dit seizoen omdat mijn basisconditie beneden alle peil was. Ik wou meteen goed zijn aan het begin van het seizoen. Nu is het vooral vooruitkijken.”

Medaillekandidaten Bashir en Belete

Naar welke andere Belgen kijkt hij uit op het snelle en vlakke parcours in Belgrado? D’Hoedt: “Abdi Bashir is een podiumkandidaat, of toch zeker top vijf. Het valt af te wachten hoe hij zijn recente hoogtestage in Ethiopië zal verteren, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Soufiane Bouchikhi kreeg dit jaar de voorkeur op ex-winnaar Bekele. “Hij is nog niet de oude Bekele van in 2011, dus werd besloten om zijn plaats aan iemand anders te geven. Bouchikhi verdient die plek.” Serhij Lebid, negenvoudig Europees kampioen bij de mannen, neemt dit jaar niet deel, hij zou marathonplannen hebben.

Samen met Lander Tijtgat, Abdelhadi El Hachimi en Koen Naert vormen de vijf heren het mannenteam van België. “Als iedereen op niveau is kunnen we als land zeker voor een top vijf plaats gaan, wie weet zelfs podium. Bij de junioren is Isaac Kimeli alvast een van mijn favorieten, en ook Pieter-Jan Hannes kan daar zeker podium lopen.”

Bij de vrouwen nemen Almensh Belete en Veerle Dejaeghere deel. D’hoedt rekent Belete tot de favorieten: “Zij maakt zeker kans op een medaille”. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier