D’Hoore halfweg knap vijfde

Baanwielrenster Jolien D’Hoore staat halfweg het omnium op de Olympische Spelen op de vijfde plaats. In het derde en afsluitende nummer van dag 1, de afvalling, was ze zesde beste.

De 22-jarige Gentse, die Belgisch kampioene op de weg is, had voor de 250 meter van de vliegende ronde, het openingsnummer in de Londense Velodrome, 14.594 seconden nodig. Daarmee deed ze beter dan op het WK in Melbourne eerder dit jaar (14.724), toen ze negende werd in de eindstand. De winst in de vliegende ronde was voor wereldkampioene Laura Trott. De Britse legde het openingsnummer af in 14.057 seconden. De Française Clara Sanchez was tweede op slechts 1 honderdste, de Australische Annette Edmondson derde op 4 honderdste. Al vroeg in de puntenkoers, het tweede nummer, pakte D’Hoore een ronde (20 punten) met een vijftal anderen, en ze won tijdens die uitval ook de sprint (5 punten). Er waren in totaal acht sprints, maar in de andere sprints pakte ze geen punten meer, zodat ze gedeeld vierde werd. De Poolse Malgorzata Wojtyra won de puntenkoers met 34 punten. In de afvalling reed D’Hoore een verstandige wedstrijd, en uiteindelijk werd ze zesde. In het tussenklassement halfweg het omnium staan de Britse wereldkampioene Laura Trott en de Amerikaanse Sarah Hammer aan de leiding met elk 12 punten. De Australische Edmondson staat derde met 17 punten, voor de Canadese Tara Whitten met 18 punten en D’Hoore met 20 punten. Dinsdag staan nog de individuele achtervolging, de scratch en de afsluitende individuele tijdrit op het programma. Op het WK baanwielrennen in Melbourne eindigde D’Hoore in april als negende in het omnium. Halfweg stond ze toen veertiende.