Jacques Sys

Dick Advocaat, gedreven door geld

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Dick Advocaat werd afgelopen woensdag 70 jaar. Maar aan ophouden denkt hij niet.

Sinds mei jl. heeft Dick Advocaat voor de derde keer in zijn carrière de Nederlandse nationale ploeg onder zijn hoede. Hij moet Oranje reanimeren. Dat wil op dit moment niet zo best lukken. Maar de Hagenaar ging de uitdaging aan. Dick Advocaat kan de geur van het gras kennelijk niet missen. Maar vooral: hij is geobsedeerd door het geld.

Zes en een halve maand was Dick Advocaat aan de slag als coach van de Rode Duivels. Hij startte op 1 oktober 2009. Advocaat legde het fundament voor de huidige successen. Hij bande in zijn zeer directe stijl de anarchie, voerde strikte regels in en keek niet naar namen. Advocaat wrong zich niet in allerhande bochten om overeind te blijven. Hij maakte komaf met de nukken van de vedetten en passeerde zelfs Vincent Kompany omdat die 35 minuten te laat op een tactische bespreking was verschenen. Tussendoor nam hij ook nog eens AZ onder zijn hoede, een niet door iedereen gesmaakte solobeweging, maar ze werd snel met de mantel van het begrip bedekt. Advocaat leek wel God de Vader, een man die met een aureool van heiligheid uit de hemel was neergedaald om het Belgisch voetbal te redden. Nog voor zijn eerste wedstrijd kreeg hij bijna een standbeeld.

Op 15 april 2010 kocht Dick Advocaat zijn contract af en ging aan de slag als bondscoach in Rusland. Plots werd hij door mensen die hem een paar maanden eerder verheerlijkten een deserteur genoemd. Terwijl de waarheid heel simpel was: Advocaat liet zich altijd al verblinden door het geld. Hij vertrok al eens voortijdig bij PSV om naar Glasgow Rangers te gaan, hij hield het na twee maanden als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten voor bekeken om Zuid-Korea tijdens het WK te leiden en tekende een contact als bondscoach van Australië terwijl hij nog bij Zenit Sint-Petersburg onder contract lag. Geen mens die daarover sprak.

Vreemd dat Dick Advocaat tijdens zijn periode als Belgisch bondscoach geregeld over ethiek en fatsoen sprak terwijl hij zich liet leiden door egocentrisme en egoïsme. De regels die hij andere mensen oplegde, golden niet voor hemzelf. Sterker zelfs: hij wilde met de Belgische media niet meer praten omdat die hem te hard hadden bekritiseerd. Dick Advocaat kwam met zijn capriolen steeds weer weg. Ook omwille van, het dient gezegd, zijn vakmanschap, Na zijn vertrek bij de Rode Duivels, nu ruim zeven jaar geleden, veranderde Dick Advocaat acht keer van werkgever. In zijn trainerscarrière, die in 1980 begon, zelfs 23 keer. Of Oranje nu een eindpunt is? Het lijkt onwaarschijnlijk. Wat zou Dick Advocaat thuis doen? Zich steendood vervelen? Terwijl er ongetwijfeld op de een of andere plaats nog veel geld ligt te wachten.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier