Diels: ‘Ik voorspel Thiam een zeer grote toekomst’

© BELGA

De naam Nafissatou Thiam (18) dook de laatste maanden geregeld op in de pers. Een aantal weken geleden weigerde de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) haar record te homologeren.

Op 3 februari had de jonge Belgische meerkampster immers het wereldrecord indoor vijfkamp bij de juniores scherper gesteld. Omdat de dopingcontrole echter pas een dag later plaatsvond, neemt de IAAF de prestatie niet op. Het vorige record, dat op naam staat van de legendarische Carolina Kluft (2002), blijft zo op de tabellen staan.

“Ze deed beter, maar laten we van haar nog geen nieuwe Carolina Kluft maken”, zegt VRT-sportjournalist Marc Willems. “Er zijn er niet veel die zo’n mooie carrière kunnen voorleggen als Kluft. Als ze nog maar de helft wint van wat de Zweedse heeft gepresteerd, zal ze al een heel grote carrière maken. Ze heeft alles om door te breken, maar moet nog een lange weg afleggen. Er is een grote stap tussen de juniores en de elite. Thiam heeft veel potentieel, maar er echt bovenuit steken doet ze niet.”

Rudi Diels, de ex-coach van Kim Gevaert, is onder de indruk van haar prestatie in Gent. “Ik voorspel Thiam een zeer grote toekomst. Het grote gevaar is wel dat haar entourage een paar stappen zal willen overslaan. We mogen haar niet te fel onder druk zetten, maar ik heb wel het gevoel dat ze goed met haar status omgaat.”

Thiam zorgt wel voor een absurde situatie. Omdat de dopingcontrole in Gent en twee weken later op het EK in Göteborg negatief bleek, heeft de Belgische atletiekbond besloten om Thiams record wél te behouden. Met andere woorden: het Belgisch record is beter dan het wereldrecord. (NN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier