Discriminatierel tijdens WB zwemmen in Qatar

Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De FINA (wereldzwembond) tikte de Qatarese autoriteiten op de vingers voor het niet tonen van de Israëlische vlag tijdens de wereldbekerkampioenschappen in Doha.

De Qatarese overheid en die van de Verenigde Arabische Emiraten -beide moslimlanden- lopen niet hoog op met de Israëli’s. Zoveel werd nog maar eens duidelijk tijdens de manche van de wereldbeker zwemmen die vorige week in Doha georganiseerd werd.

Onder meer op de 100 meter wisselslag lieten de Arabische staatszenders bij de naam van de Israëlische Amit Ivry -die later zilver zou winnen- het veldje leeg waar normaal de vlag te zien is. Ook bij het afroepen van de namen lieten de zenders het consequent na om de nationaliteit van de Israëlische deelnemers te vernoemen.

Niet enkel de FINA reageert op die daad van discriminatie, ook andere deelnemers aan de zwemkampioenschappen in Doha tonen hun ongenoegen. De Duitse zwemster Theresa Michalak (brons op de 100m wisselslag) droeg bijvoorbeeld een t-shirt met het opschrift: Team Israël.

De incidenten doen alvast vragen rijzen bij de wereldkampioenschappen korte baan die volgend jaar in Doha georganiseerd worden. De overheden van Qatar en VAE boden ondertussen hun excuses aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier