Docu: Afrekening na de Elfstedentocht

© IMAGEGLOBE

Zondag 10 februari – Ned 2 – 21.20u

Nog eentje om het af te leren: een laatste uitzending over de Elfstedentocht, die dit jaar – behoudens een spectaculaire duik van de temperatuur – weer niet zal plaatsvinden.

Ondertussen is de Alternatieve Elfstedentocht al verreden, maar omdat niets boven het origineel gaat, zenden onze noorderburen een fraaie aflevering uit van het historisch reportagemagazine Andere tijden, over de tocht van 1947.

De omstandigheden waren, zoals dat past bij een sterk verhaal, erg bar. Het vroor bijna min vijftien graden, er stond een bijtende oostenwind en door de stuifsneeuw van de voorgaande dagen was het ijs op heel wat plaatsen van slechte kwaliteit. Amper 2000 schaatsers namen deel, onder wie 270 wedstrijdrijders. Joop Bosman gleed als eerste over de finish, zijn gezel Klaas Schipper was 500 meter voor de aankomst gevallen. Maar kort na de wedstrijd volgde de afrekening. Bij het bestuur stroomden klachten binnen over het wangedrag van de rijders. Ze hadden zich onder meer schuldig gemaakt aan ‘opleggen’ (vasthouden) en ‘zich laten meezuigen’ of ze hadden de slechtste stukken ijs omzeild in kruiwagens en per fiets. Er volgde een fraudeonderzoek waarbij mensen elkaar over en weer beschuldigden. Uiteindelijk werden de eerste vier geschrapt en werd de vijfde, Jan van der Hoorn, als winnaar uitgeroepen. Woede daarover bestaat tot op de dag van vandaag. (PM)

Enkele beelden uit de Elfstedentocht van 1947:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier