Docu: When We Were Kings

© IMAGEGLOBE

Zondag 28 juli – Arte – 23.15u

Oscarwinnende documentaire uit 1996 van Leon Gast en Taylor Hackford, over de legendarische bokskamp van George Foreman en Mohammed Ali op 30 oktober 1974 in Kinshasa.

In wat later The Rumble of The Jungle werd gedoopt, troefde de flamboyante en extraverte Ali zijn jongere tegenstander af op mentaal gebied. De toenmalige wereldkampioen zwaargewichten Foreman (24 jaar) was grote favoriet. Hij, de man met de stalen armen, tegen Ali, de man met de snelle woorden en nog snellere benen. Het gevecht werd niet zo lang geleden nog uitgeroepen tot één van de belangrijkste sportevenementen van de twintigste eeuw.

De Rumble of the Jungle was in feite een initiatief van de Zaïrese dictator Mobutu Sésé Seko, een promotiestunt om zijn land positief in de media te krijgen en het Afrikaanse volk op zijn hand te krijgen. De bokskamp werd ook voorafgegaan door een muziekfestival met optredens van Bill Withers, BB King en James Brown. Die laatste twee komen trouwens ook aan bod in de documentaire. Een must see!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier