Docu: Willem Ruska

© IMAGEGLOBE

Zondag 12 mei – Ned 2 – 18.05u

De Nederlandse reeks In beeld schetst portretten van merkwaardige Nederlanders. De aflevering van zondag gaat over ex-judoka Willem Ruska (°1940).

Na twaalf stielen en dertien ongelukken komt de Amsterdamse volksjongen erachter wat zijn grote passie is: judo. Hij wordt geregeld Nederlands kampioen, wint zeven Europese en twee wereldtitels, en streeft ernaar om beter te doen dan zijn rivaal Anton Geesink, die op de OS van 1964 één gouden medaille won.

Ruska traint maniakaal voor de OS van 1972, maar enkele dagen voor hij de tatami op moet, vindt de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie plaats, waarbij zeventien doden vallen. Het bloedbad overheerst het nieuws. Ruska wint tweemaal goud (bij de zwaargewichten en in de open klasse), maar krijgt daar nooit echt erkenning voor. Tot zijn frustratie ziet Ruska, die zich minder goed kon verkopen dan Geesink, prijzen als Sportman van het Jaar aan zich voorbijgaan. Sindsdien voelt hij zich miskend. Enkele jaren geleden kreeg Ruska bovendien een herseninfarct dat hem gedeeltelijk gehandicapt maakte.

In deze indringende reportage praten vrienden, collega’s en familie over deze bijzondere man, die sportief succes boekte in een geladen historische context. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier