Document Backup Butembo: voetballen om te vergeten (video)

© GF
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Butembo, in Noord-Kivu, is de rape capital of the world. De gevaarlijkste plek op aarde om als vrouw op te groeien. Voetbal is er een uitlaatklep en voor de vrouwen een manier om te overleven. Elien Spillebeen (28) maakte er een documentaire over: Backup Butembo.

De Vlaamse documentairemaakster trok verscheidene malen naar Butembo en richtte ondertussen de vzw Mama Kivu op, dat via ondersteuning van sportinitiatieven een sociale rol probeert te spelen in de door rebellengroepen geteisterde regio in Oost-Congo. Dit jaar startte ze er een vrouwencompetitie op. Een van de medeoprichtsters en speelster bij de ploeg FC Graben is Jocelyne.

In Sport/Voetbalmagazine vertelt ze haar verhaal: “Overal rond Butembo is er geweld, maar het zijn voornamelijk de vrouwen die op het veld werken die aangerand worden. De bandieten verbergen zich in het bos en staan plots voor je. Wij kunnen ons amper verweren, daarvoor hebben we de kracht niet. Steun van anderen moet je niet verwachten, het is sauve qui peut. We zijn bang, maar we kunnen het ons niet permitteren om niet te gaan werken op de velden. Hoe moeten we dan onze kinderen onderhouden? In Kivu zijn het de vrouwen die veelal voor de inkomsten zorgen.”

Document Backup Butembo: voetballen om te vergeten (video)
© GF

De geweldplegers worden zelden opgespoord, laat staan opgesloten. Niemand weet hoeveel verkrachtingen er eigenlijk gebeuren, want officiële cijfers bestaan er niet. Jocelyne: “Er wordt zelfs niet over gepraat, men hoopt dat je het na verloop van tijd gewoon vergeet. Vrouwen praten er niet over omdat je gestigmatiseerd wordt: je echtgenoot zal je afstoten. Zij willen geen vrouw die door een bandiet verkracht werd. Er zijn nu gelukkig vrijwilligersorganisaties zoals FEPSI, die je ook medisch bijstaan, maar zelfs die mentale drempel is soms groot. Als mensen je bij FEPSI zien, wordt er over je geroddeld in de stad. Je bent dan gecatalogeerd als ‘malade’.”

Document Backup Butembo: voetballen om te vergeten (video)
© GF

Voetbal als redding

Toch blijven de vrouwen in Butembo positief ingesteld, veel van hun wilskracht halen ze uit het voetbal. Trainen gebeurt tussen 5u en 8u ’s ochtends, alleen dan is er tijd voor. “Het voetbal brengt de vrouwen samen. We creëren een verbondenheid en dat zorgt voor meer onderling begrip. We lachen, we zingen, we lopen. We zijn gelukkig. Het helpt de problemen te vergeten – er zijn zoveel tienermoeders en verkrachtingen. Of we nu verliezen of winnen: er wordt gezongen”, illustreert Jocelyne de impact van het balspelletje in haar omgeving.

Onlangs was de goedlachse Congolese op bezoek in België: ze woonde samen met Elien trainingen bij van de Rode Duivels en sprak ook met KV Kortrijk over samenwerking. Zo zullen de dames van haar ploeg FC Graben vanaf nu in de roodwitte truitjes van de Kortrijkzanen spelen. Een aanzet tot nog grotere ambities…

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het hele verhaal over Backup Butembo lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine. Meer info over Mama Kivu en de vrouwencompetitie vind je op www.mamakivu.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier