Dream Team verpulvert olympisch scorerecord: 156-73

© AFP

Het Amerikaanse basketbalteam veegde in Londen de vloer aan met Nigeria. Na een niet aflatende barrage dunks en driepunters gingen ze naar de kleedkamers met 156 punten op het scorebord: een olympisch record.

Dat het een bijzondere avond zou worden, was al duidelijk na het eerste kwart, toen Team USA voor stond met 49-25, op schema voor haast 200 punten. Zo ver kwam het niet, mede omdat Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) en de regerende ‘Most Vabulable Player’ van de NBA, LeBron James (Miami Heat), na de rust niet eens meer van de bank kwamen.

Toch liepen de Amerikanen met de vingers in de neus voorbij het oude Olympische scorerecord, dat met 138 punten op naam stond van Brazilië. Ook de 78 Amerikaanse punten in eerste helft en het uiteindelijke verschil van 83 zijn Olympische records.

Anthony: 37 punten op 14 minuten

Man van de match was Carmelo Anthony. De forward van de New York Knicks was goed voor 37 punten, de beste persoonlijks score ooit voor een Amerikaanse Olympische basketballer. Anthony schoot 13 op 16, waaronder een buitenaardse 10 driepunters op 12. Het strafste van al: hij had daar niet meer dan veertien speelminuten voor nodig.

Team USA in zijn geheel werkte af aan 71,1 procent. Behalve Anthony haalden vijf andere spelers dubbele cijfers: Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder, 21 punten), Kobe Bryant (16), Kevin Love (Minnesota Timberwolves, 15), Kevin Durant (Oklahoma City, 14) en Deron Williams (Brooklyn Nets, 13).

Niet te kloppen De beste man bij Nigeria was Ike Diogu, die zelf jaren in de NBA speelde. “Als de Amerikanen zo schieten, weet ik niet of er een team bestaat dat hen kan kloppen”, zei hij na afloop aan de Amerikaanse sportzender ESPN. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier