Drie vragen aan Ironman World Champion 2013 Frederik Van Lierde

© BelgaImage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Triatleet Frederik Van Lierde is in volle voorbereiding op zijn eerste grote doel van het seizoen: het Europees Kampioenschap Ironman op 6 juli in Frankfurt.

1. Ben je tevreden met de drie vierde plaatsen in de drie wedstrijden waaraan je dit seizoen al deelnam?

“Drie keer vierde, dat is natuurlijk wel constant hé! (lacht) Telkens was ik niet zover van de winnaar. Abu Dhabi is door mijn enthousiasme op de fiets niet uitgedraaid op een beter resultaat. Tijdens het lopen moest ik mijn meerdere erkennen in drie mannen die sneller liepen dan ik. Cannes is de wedstrijd met voor mij het beste gevoel tot nu toe. Ik eindig daar op 50 seconden van de winnaar; en dan zijn er tijdens die wedstrijd nog veel onregelmatigheden gebeurd. Maar het gevoel was er heel goed. Afgelopen weekend in Aix-en-Provence was ik echt niet goed. Ik voelde mij de hele wedstrijd niet goed en zwak. Deze week brachten een aantal tests aan het licht dat mijn bowl rijst van de avond voordien, in een Chinees restaurant, de schuldige was. Ooit al gehoord van ‘Chinese restaurant syndrome’? Moet je eens googlen. Glutamaat bezorgde mij afgelopen zondag in Aix buik- en spierkrampen.”

2. Waar sta je in vergelijking met vorig seizoen op hetzelfde moment?

“Tot nu toe legde ik een ander parcours van wedstrijden af. Dat is dus moeilijk te vergelijken. Net als de wedstrijden: nu drie keer vierde, vorig jaar twee keer eerste en tussenin eens achtste. Maar qua gevoel zit alles goed, hoor. Ik ben in conditie en duidelijk naar die eerste piek begin juli aan het toe werken.”

3. Hoe komt het dat je als wereldkampioen niet de regenboogtrui draagt?

“Op onder meer mijn kledij en mijn fiets loop ik met een badge die aanduidt dat ik regerend wereldkampioen Ironman ben. De regenboog is gebonden aan de Internationale Wielerunie UCI, voor alle disciplines daar; de Ironman staat daar los van. De triatlonbond wil het zo. Mocht je die regenboog gebruiken, dan zou je voor een aantal zaken moeten betalen!”

Vanaf volgende week tot na het Ironman World Championship op 11 oktober in Hawaï zal Frederik Van Lierde op Sportmagazine.be een persoonlijk dagboek bijhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier