Drie wielrenners strijden om Sportman van het Jaar, Meesseman, Derwael en Thiam kanshebbers voor Sportvrouw

Bij de Kristallen Fiets ging het ook tussen dezelfde renners. Toen won Remco Evenepoel. © Belga Image
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

De top drie voor de prestigieuze prijzen van Sportman en Sportvrouw van het Jaar zijn bekend. Bij de mannen gaat het tussen Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Wout Van Aert. Emma Meesseman, Nina Derwael en Nafi Thiam kunnen Sportvrouw van het Jaar worden.

Sportpress.be, de beroepsorganisatie van Belgische sportjournalisten, heeft de top 3 voor zijn prestigieuze jaarprijzen bekendgemaakt. Elk jaareinde kiezen zij hun Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar.

Bij de mannen gaat het tussen drie wielrenners en dat zijn dezelfde drie als die van de Kristallen Fiets: werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, supertalent Remco Evenepoel en Tour-revelatie Wout Van Aert. Evenepoel won vorige week nog de Kristallen Fiets. De nieuwe Sportman van het Jaar volgt Rode Duivel Eden Hazard op.

De strijd om Sportvrouw van het Jaar gaat tussen meerdere sporttakken. Zo staan turnwereldkampioene Nina Derwael, basketbalster Emma Meesseman (die de WNBA won en daar MVP van de finals werd) en vicewereldkampioene zevenkamp tegenover elkaar. Ook vorig jaar stonden deze drie vrouwen in de top drie. Toen won Nina Derwael.

De prijs van Ploeg van het Jaar wordt ook dit jaar weer spannend. De Belgian Tornados (de 400m mannen) veroverden een eerste bronzen medaille op een WK, de Red Lions (hockeymannen) werden wereldkampioen en de Rode Duivels wonnen hun kwalificatiegroep met het maximum van de punten en verloren dit jaar geen enkele keer.

De laureaten kennen we op het Sportgala van 21 december in Schelle.

Shortlist prijzen:

Sportman: Victor Campenaerts, Remco Evenepoel, Wout van Aert

Sportvrouw: Nina Derwael, Emma Meesseman, Nafi Thiam

Belofte: Thibau Nys (veldrijder), Nina Sterckx (gewichtheffer), Yari Verschaeren (voetballer Anderlecht)

Ploeg: Belgian Tornados (atletiek mannen), Red Lions (hockey mannen), Rode Duivels (voetbal mannen)

Coach: Jacques Borlée (coach Belgian Tornados), Philippe Clement (coach Genk en Club Brugge), Shane McLeod (coach Red Lions)

Paralympiër: Laurens Devos (tafeltennis), Peter Genyn (rolstoelatletiek), Joachim Gérard (rolstoeltennis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier