Driven: The Fastest Woman in the World

© IMAGEGLOBE

Zondag 14 april – BBC 2 – 18.30u

De Schotse Susie Wolff (30) is momenteel de enige vrouw die achter het stuur van een peperdure F1-bolide mag kruipen. In de VS is er ook wel het fenomeen Danica Patrick, vedette in de Indy Car, maar langs deze kant van de Grote Plas mag je Susie Wolff gerust als een moderne Jeanne d’Arc bestempelen. Wolff begon op haar achtste al met go-karting en reed van 2006 tot 2011 aardige resultaten bij elkaar in de DTM-klasse. Vorig jaar werd ze bij Williams aangesteld als development driver.

Deze 60 minuten durende documentaire uit 2013 schetst een mooi portret van een dame met pit en genoeg ‘ballen’ om zich staande te houden in de machowereld van de F1. Waar vrouwen toch liever als pitspoezen in de paddock dan als pilote achter het stuur gezien worden. Onder meer David Coulthard en Lewis Hamilton komen aan het woord.

Opvallend: de docu werd gemaakt door Susie’s broer David Stoddart, die in 2011 een BAFTA won voor zijn kortfilm Solstice. Over de documentaire met zijn zus zei hij het volgende: “Het was moeilijk om de dubbele rol van regisseur en broer te combineren. Ik moest mezelf er constant aan herinneren dat ik het verhaal van Susie moest vertellen, maar in de moeilijke momenten speelde ineens mijn instinct als broer op. Susie was heel open en eerlijk, ik ben haar dankbaar dat ze me een unieke blik gunde achter de schermen van het Formule 1-wereldje.”

Susie zelf, die in 2011 trouwde met de Oostenrijkse ex-racer en huidig Petronas-teambaas Toto Wolff, wil het niet over een feministische boeg gooien: “Ik race niet om te tonen hoe goed vrouwen wel kunnen rijden, ik race omdat het mijn passie is. Ik hoop met deze documentaire gewoon een inkijk te geven in de competitieve wereld van het Formule 1.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier