‘Duchâtelet verdient het applaus van heel België’

Roland Duchâtelet, een held volgens zijn 'ontdekker' Geert Smets. © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Roland Duchâtelet heeft zich niet populair gemaakt met zijn koopdrift. In een interview met Sport/Voetbalmagazine verdedigt zijn ‘ontdekker’ Geert Smets (ex-STVV) de meervoudige clubeigenaar. Enkele uittreksels.

“Roland wordt afgeschilderd als een platte opportunist die alleen maar uit is op geld verdienen door clubs te kopen en te verkopen. Wat een onzin! Tot nu toe heeft hij alleen maar gekocht, want STVV heeft hij weggegeven aan zijn vriendin. Trouwens, STVV was niet eens winstgevend om het te kunnen verkopen. Mocht hij Standard verkopen, is dat het enige wat mij zou verbazen, want dan snap ik zijn treintje niet meer. Voor de rest snap ik perfect wat hij doet en kan ik hem alleen maar proficiat wensen.”

“Het is een businessmodel als een ander, maar wel het enige winstgevende in het voetbal. Als zelfs de top vier uit je competitie operationeel verlieslatend is, wat moet je dan doen? Transacties opzetten met spelers! Dat is niet nieuw: het is altijd zo geweest. In mijn tijd bij STVV reden we ook altijd het gat dicht met de verkoop van spelers. Roger Lambrecht bij Lokeren doet al zijn hele leven niets anders. Duchâtelet doet hetzelfde, maar in het kwadraat omdat hij er de financiële middelen voor heeft en het lef heeft te ondernemen.”

“Vanaf dag één heeft hij me gezegd dat hij wil bewijzen dat je met voetbal wel degelijk winstgevend kan zijn, of toch tenminste break even draaien. Is het zo verfoeilijk dat mensen geld willen verdienen in de vrijetijdsindustrie? Iedereen zet die man in het verdomhoekje en ik vind dat ongelooflijk fout. België zou fier moeten zijn dat een Belg dit doet. Ik ga niet beweren dat het geld van andere grote investeerders in het voetbal louche is, maar van Duchâtelet kan je niet eens dát zeggen. Wat hij doet, doet hij met eerlijk verdiend geld.”

“Standard is de cash cow – de melkkoe. Daaronder heeft hij een netwerk van clubs, vooral in landen waar het tv-geld zelfs in de tweede klasse hoger ligt dan dat voor de Belgische landskampioen. Als hij Carl Zeiss Jena naar de Duitse tweede klasse brengt, strijkt hij vijf miljoen euro tv-geld op. Dat kan hij makkelijk met de reserven van Standard en met enkele ervaren pionnen die hij op overschot heeft en die afgeschreven zijn bij Standard. Hij heeft veertig, vijftig spelers, maar kan er slechts elf opstellen en haat het als de pest om spelers te moeten betalen die niks doen. Dus daar zoekt hij een oplossing voor zodat ze presteren voor hun geld.”

“Roland is in de eerste plaats een sociaal mens. Je moet hem niet in het hoekje van de pure kapitalist zetten die niet inzit met de mensen. Dat is dikke zever. Sommigen schilderen hem af als de baarlijke duivel, maar ik ken niet zoveel bedrijfsleiders die alleen maar kapitalist zijn. Ik ken wel heel veel sociale bedrijfsleiders. Als zo iemand succesvol is, brand hem dan niet af. Integendeel: Roland Duchâtelet verdient het dat heel België voor hem applaudisseert. Een Belg die een club overneemt in Engeland, Duitsland en Spanje: dat is du jamais vu! Voor jonge Belgische talenten opent dit enorme mogelijkheden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier