Duitse topruiters willen Belg worden

Christian Ahlmann en Daniel Deusser © BELGAIMAGE

Daniel Deusser en Christian Ahlmann, met Duitsland goed voor jumpingbrons in Rio (2016), overwegen om straks voor België uit te komen.

Bijna onopgemerkt gepasseerd in België, maar groot nieuws in Duitsland: door een aanslepend conflict met de Duitse Ruitersportfederatie overwegen Daniel Deusser (37), nummer 3 op de wereldranglijst, en Christian Ahlmann (44), nummer 16, om de Belgische kleuren te verdedigen. Sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze met de landenploeg na Frankrijk en de Verenigde Staten brons pakten, kwamen de twee niet meer voor Duitsland uit en weigerden ze het nieuwe charter met de federatie te ondertekenen.

In de nieuwe overeenkomst moeten alle Duitse ruiters zich bereid verklaren om deel te nemen aan het antidopingprogramma – voor mens en dier – en ervan afzien om zich bij betwistingen tot een burgerlijke rechtbank te wenden. De Duitse Ruitersportfederatie is de enige ter wereld die de paarden ook buiten competitie controleert en precies daar zit het scheef.

De twee onderschrijven het antidopingprogramma, maar zien vooral problemen bij de controles buiten competitie. Paarden zijn vaak eigendom van anderen of zijn ondergebracht in renstallen van derden, waardoor de ruiters zelf amper controle hebben op wat er in de stallen gebeurt en niet weten welke medicatie – voor therapeutische doeleinden of doping – wordt toegediend. Ook daarom willen ze hun recht op een gewone rechtsgang niet opgeven, zeker omdat de sancties willekeur uitstralen: van beperkte boetes (300 euro) tot jarenlange schorsingen.

De twee hadden in het verleden al slechte ervaringen met de Duitse Ruitersportfederatie, nadat hun paarden een positieve dopingtest hadden afgelegd. Ahlmann werd twee jaar uit het Duitse team geweerd, terwijl Deusser zijn ingetrokken licentie pas terugkreeg na een civiele procedure. ‘Elke advocaat zegt me dat ik dit niet moet tekenen’, zei Deusser vorig jaar al aan de Märkische Oderzeitung. ‘Ik zou het alleen doen wanneer ik het gevoel zou hebben dat de federatie voor 100 procent achter zijn ruiters staat.’

Ook nieuwe gesprekken met de federatie en bondscoach Otto Becker leidden nergens toe, zodat een vertrek steeds dichterbij lijkt. Een extra troef: de twee hebben nu al een Belgisch kantje. Deusser is getrouwd met Caroline Wauters – de dochter van wijlen Eric -, met wie hij een dochtertje ( Stella) heeft, woont in Mechelen en werkt voor Stephan Conter (Stephex Stables, Meise), de eigenaar van zijn paarden. Ahlmann heeft een relatie met amazone Judy-Ann Melchior, dochter van miljardair Léon Melchior, eigenares van stoeterij/springpaardenfokkerij Zangersheide (Lanaken) en moeder van zijn zoontje ( Leon).

‘Het zou pijn zijn om niet meer voor Duitsland uit te komen’, zei Deusser aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘Ik wil nu in de eerste plaats een signaal – ‘We doen het samen’ -, waarbij we een nieuw document opstellen waarin alle partijen zich kunnen vinden.’ Tot dan blijven de hindernissen. Die voorlopig te hoog blijken.

Chris Tetaert en Evi Simeoni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier