Duitsland krijgt het EK voetbal: de zege die voor de hand lag

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor de vierde keer pakt Turkije naast de organisatie van het EK. Dat uitgerekend Duitsland, waar de zaak Özil de hele zomer onderwerp van gesprek was, de organisatie van het EK 2024 kreeg toegewezen, is geen verrassing, maar zal in Turkije wel hard aankomen.

Ze waren geen kandidaat voor de organisatie van het EK in 2020, Turkije. Dat werd aan heel Europa toegewezen en doet 11 landen aan (in het Verenigd Koninkrijk wordt in Londen én Glasgow gespeeld), maar niet het land van Erdogan. Ze waren wél kandidaat voor de organisatie van het tornooi in 2008, 2012, 2016 én 2024, maar grijpen dus voor de vierde keer op rij in een stemming naast de hoofdprijs. UEFA, de Europese voetbalbond, hakte vanmiddag de knoop door. Geen topvoetbal in 2024 in Istanbul, Bursa, Antalya, Gaziantep, Ankara, Trabzon, Kocaeli of Eskisehir, maar wel in Duitsland. Voornamelijk in het (brede) Ruhrgebied, Gelsenkirchen, Dortmund, Düsseldorf en Köln, en verder in Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, München, Leipzig en Berlijn.

Het zal straks de vierde keer zijn dat Duitsland een groot voetbaltornooi mag organiseren.

Niet Turkije, maar Duitsland kreeg van het kransje stemgerechtigden in Europa de voorkeur. Duitsland haalde het met een comfortabele 12 tegen 4. Een stemgerechtigd lid binnen het Uitvoerend Comité van UEFA, de Zweed Lars-Christer Olsson, was afwezig wegens ziekte en stemde niet. De Duitse en Turkse vertegenwoordiger moest zich onthouden van stemming, terwijl UEFA-voorzitter Ceferin alleen maar de knoop moest doorhakken in geval van een gelijkheid van stemming. Wat dus niet gebeurde.

Bekend in de oren

Klinken de namen van de speelsteden u bekend in de oren? Dat zal wel. In 2006 organiseerden onze Oosterburen al het WK, één groot zomersprookje, met een perfecte organisatie, heel veel enthousiasme, een eerste keer de Fan Fests met grote schermen in de stad en heel veel sfeer buiten de stadions, helaas voor Duitsland wel niet bekroond met een wereldtitel. Gespeeld werd toen in nagenoeg dezelfde steden. Vergeleken met toen vallen Kaiserslautern, Nürnberg en Hannover uit de boot. Düsseldorf komt erbij. Twaalf speelsteden toen, tien nu. Een EK wordt gehouden met 24 landen, het WK van 2006 was er nog eentje met 32, er is dus minder nood aan speelsteden.

Het gezicht van de Duitse campagne, die officieel zo’n drie miljoen euro kostte, was ook al zo’n bekende kop: Philipp Lahm zette zijn schouders onder de Duitse kandidatuur. Aanvoerder van de wereldkampioen in Brazilië. Het was wachten op het resultaat van de stemming, maar in principe waren de kaarten vooraf al grondig geschud. Voor het eerst nam UEFA in de bid ook eisen op wat betreft mensenrechten.

Kandidaat-organisatoren moesten zich houden aan officiële richtlijnen van de VN. Toen de Turkse kandidatuur werd onderzocht en in het rapport van UEFA stond dat er ‘lacunes waren in de Turkse actieplannen voor de mensenrechten’ en dat er vraagtekens werden gezet bij de beloofde investeringsplannen, terwijl de Duitse kandidatuur werd omschreven als ‘inspirerend, creatief en zeer professioneel’, was de koers gereden.

Het zal straks de vierde keer zijn dat Duitsland een groot voetbaltornooi mag organiseren. In 1974 en 2006 was er al het WK, in 1988 en straks in 2024 is er het WK. Zegt dat iets over de eindwinnaar? Neen. In 1974 won West-Duitsland als gastland, maar in 1988 werd Nederland Europees kampioen. En in 2006 was de wereldtitel voor Italië. Het gastland haalde geen van beide finales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content