Eden Hazard: “Omstandigheden in buitenland zijn beter”

© Reuters

Eden Hazard en zijn jongere broer Thorgan Hazard gaven een exclusief interview aan de Franstalige openbare zender RTBF. Ze praatten er over het voetbal in België, enkele Rode Duivels en hun ambities voor de toekomst.

Eden Hazard is 21 jaar en een vaste waarde op internationaal niveau. Zijn broer Thorgan is 18 en dwingt regelmatig een startplaats af bij Franse tweedeklasser RC Lens. Jongste Hazardtelg Kylian speelt bij de Rijselse jeugdreeksen bij de club van grote broer. Voetbal is meer dan een passie bij de Hazards, het zit in de genen.

Opleidingscentra Eden en zijn broer vertrokken op 14-jarige leeftijd naar het buitenland. Maar is dat wel nodig om het te maken als voetballer? “In Engeland, Spanje en Italië staan ze verder met de ontwikkeling van spelers dan hier in België. Maar je ziet genoeg Belgen die hier bleven en nu in het buitenland een mooie carrière hebben,” zegt Eden. “De omstandigheden in het buitenland zijn misschien beter maar de Belgische clubs zijn aan een inhaalbeweging bezig en zetten mooie centra neer,” gaat Thorgan verder.

Voorbeeld volgen Vele jongeren willen Edens voorbeeld volgen. Net zoals Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen trad Eden Hazard nooit aan in de Jupiler Pro League. En toch word hij beschouwd als een vaste waarde in het internationaal voetbal. “Voetbal evolueert snel en zo ook in België,” vertelt de dribbelaar uit La Louvière. “Jongeren identificeren zich en kijken op naar voetballers. Zelf keek ik op naar de Franse nationale ploeg en wou ik hun weg volgen. Dat doe je of dat doe je niet, maar voor zij die er geraken is het niet allemaal rozengeur en maneschijn,” legt hij uit aan de RTBF.

Rem op de ontwikkeling

Onlangs schreef ex-Anderlechtspeler Pär Zetterberg in zijn boek ‘L’ onze d’Enzo’ dat Edens uitzonderlijke technische kwaliteiten op een bepaald moment een rem was op zijn ontwikkeling. “Voetbal ontwikkelt zich en vroeger keek men eerst naar de fysieke bouw van een speler. Een verdediger moest groot en sterk zijn en zijn techniek was minder belangrijk. Nu zie je bij de beste ploeg ter wereld, Barcelona, geen enkele aanvallende speler boven de 1m80.”

Te klein

PSV-speler Dries Mertens was voor Anderlecht ook te klein en mocht naar KAA Gent vertrekken. “En in Frankrijk heb je Valbuena. Ze hebben hem letterlijk uit het opleidingscentrum van Bordeaux gegooid omdat hij te klein was. Maar nu heeft hij al een eerste titel beet met Olympique Lyon. Al heb je ook uitzonderingen zoals Ibrahimovic,” bedenkt hij zich.

Spelen tegen en de beste ploeg ter wereld

Als ze mogen kiezen tegen wie ze mogen spelen kiezen de Hazardbroertjes er niet de minste uit. Thorgan kiest onmiddellijk voor Neymar omdat die overloopt van talent. Maar ook tegen zijn oudere getalenteerde broer wil hij wel eens spelen. Eden zelf geniet van de mogelijkheid om zich met de top van de wereld te mogen meten in de Champions League zoals Nederlander Wesley Sneijder.

Maar kan een ploeg volgens hen alleen bestaan uit getalenteerde spelers? “Voor een goede ploeg heb je vanalles nodig. Zelfs bij Barca zijn er minder getalenteerde jongens die moeten werken op het veld zoals Sergio Busquets. Al staan ze niet even vaak in de schijnwerpers als Messi of Ronaldo maar ze zijn belangrijk voor de ploeg,” vertelt Eden Hazard. (RTBF/SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier