Een leven in wit en zwart

Bijna 25 jaar na het einde van de wielercarrière van Freddy Maertens schreef Rik Vanwalleghem, na een lange journalistieke carrière nu directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, een boek over de turbulente carrière van de tweevoudige wereldkampioen.

De titel verwijst naar een leven vol contrasten. Vanwalleghem schetst in het mooi geïllustreerd boek op een zeer indringende manier de opkomst en het verval van Freddy Maertens.

Het is het verhaal van een klasrijke renner die razendsnel naar de top doorstootte en zonder complexen de strijd aanbond met Eddy Merckx.

Maar het is ook de story van een aanvankelijk ingetogen en schroomvallige West-Vlaming die zich niet altijd door de juiste mensen omringde, zich liet gebruiken en misbruiken, fiscale problemen kende en in een diepe put tuimelde, een korte verrijzenis buiten beschouwing gelaten.

Sportieve en financiële problemen wekten uiteindelijk de demonen in zijn hoofd.

Freddy Maertens spaart zichzelf in dit boek niet en vertelt bijvoorbeeld hoe hij op een gegeven moment in de drank troost zocht.

Maar Maertens praat ook over zijn geloof dat op de woelige zee van zijn leven een houvast bood. En over de liefde van zijn vrouw Carine die over hem een ontroerend mooi voorwoord schreef. Ook door die steun en affectie klom Maertens uiteindelijk uit het diepste dal en gaf hij zijn leven weer perspectief. (JS) ‘Freddy Maertens, een leven in wit en zwart’ van Rik Vanwalleghem werd uitgegeven bij Uitgeverij Kannibaal, telt 168 pagina’s en kost € 29,50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier