Een ochtend in het park

Park © Peter 't Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Wat doet een Braziliaan op zondagochtend? Wel, niks meer of niks minder dan u en ik. Hij slaapt wat langer en trekt er dan op uit. Naar de winkel, de Carrefour is hier op zondag open van 8 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Of hij gaat naar de mis, dat kan hier onder meer in de Igreja São Francisco de Assis.

Of er buitenlanders in de zaal waren, vroeg de priester op het einde van de mis. Argentijnen bijvoorbeeld? De man was duidelijk mee met de voetbalactualiteit. Een paar staken hun hand op. Nog een paar Colombianen riepen ook wat. Het is een klein kerkje, een ontwerp van Oscar Niemeyer, een voorbeeld van Braziliaans modernisme. Klein, met plastic stoeltjes, geen luxe. Een beetje vreemd, dat wel, het duurde trouwens even voor de Braziliaanse katholieke kerk ze in gebruik wilde nemen. Nu is ze een toeristisch icoon.

Veel volk, barstensvol. Met oog voor het moderne geloof, een half uur na het einde van onze mis _ de tweede al in dit land, we raken aangestoken, start er eentje in het Spaans, kondigt de priester aan. En vanmiddag is er een in het Engels. Overigens is er ook zoet, zei de priester nog voor hij de menigte zegende, achteraf, en iets voor de kinderen. Een beignet kregen we. En koffie. Gratis, voegde hij er aan toe.

Wat doet een Braziliaan nog op een zondag? Hij haalt zijn oldtimer van stal en maakt een ritje. Of, hij gaat aan het wandelen, joggen en fietsen, al was de eerste categorie duidelijk in de meerderheid. Hij heeft er hier de ruimte voor, in de wijk Pampulha, waar landschapsarchitect Burle Marx, dezelfde die zich ook om Brasilia bekommerde, in het begin van de jaren veertig een kunstmatig meer liet aanleggen.

We waren van plan om vanmiddag, na België-Rusland, rond het meer te joggen, tot we vroegen hoe groot de omtrek eigenlijk was.

Achttien kilometer, signaleerde iemand. Het plan was snel opgeborgen.

De Braziliaan op zondag, wel, die doet niet anders dan u en ik. Hij ontspant, geniet en rust uit, van een harde week werken.

Een mooi beeld tot slot: een man, een vrouw, een kind, in het park. Op de achtergrond de twee stadions, het Mineirinho en het Minerão. De vrouw doet pogingen om de baby aan het lachen te krijgen, de man schiet intussen foto’s.

Hij is zoals u en ik, o Brasileiro. Ook al woont hij aan de andere kant van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier