Eerste Haïtiaan op WK alpineskiën

© Reuters

Aan de start in het Duitse Garmisch-Partenkirchen verschijnt een opmerkelijke deelnemer: de 47-jarige Haïtiaan Jean-Pierre Roy.

Aan de start van de wereldkampioenschappen alpineskiën in het Duitse Garmisch-Partenkirchen (8 – 20 februari) verschijnt een opmerkelijke deelnemer: de 47-jarige Haïtiaan Jean-Pierre Roy.

Roy, die geboren werd in Port-au-Prince maar in Frankrijk woont, wordt de eerste Haïtiaan ooit die deelneemt aan de wereldkampioenschappen alpineskiën.

De 47-jarige computerspecialist en eigenaar van een bedrijfje in de buurt van Parijs zal hoogstwaarschijnlijk geen potten breken in Garmisch-Partenkirchen, maar dat is ook zijn bedoeling niet. Met zijn project ‘L’or Blanc pour Haïti’ (het witte goud voor Haïti) wil Roy vooral zijn geboorteland, dat in januari 2010 getroffen werd door een verwoestende aardbeving, in de kijker plaatsen en de hulp aan Haïti nieuw leven inblazen.

Het debuut van Haïti in het profskiën doet terugdenken aan het Jamaicaanse bobsleeteam dat in 1988 voor het eerst deelnam aan de Olympische Winterspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier