EK 2012 – Frankrijk droogt Oekraïne met 2-0 af

(Belga) Na een 1-1 gelijkspel tegen Engeland heeft Frankrijk vrijdag zijn tweede wedstrijd op Euro 2012 wel gewonnen. In Donetsk versloeg de Europese kampioen van 1984 en 2000 gastland Oekraïne met 2-0. Bij de rust was het 0-0. Wegens hevige regenval werd de wedstrijd een uur onderbroken.

Meteen na de aftrap was er een onweer losgebarsten. De Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers oordeelde dat de stortregen normaal voetballen onmogelijk maakte en legde de match na vier minuten stil. Na het onweer gingen de Oekraïnse terreinverzorgers verwoed aan het werk en om 19u00 werd het veld weer bespeelbaar bevonden. Ondanks het natte veld creëerden beide teams prima kansen in de eerste helft, maar de doelmannen Hugo Lloris en Andriy Pyatov stonden paraat. In de 16e minuut vond Jérémy Menez wel de weg naar het doel. Kuipers keurde de goal correct wegens buitenspel af. Zes minuten na rust maakte Menez wel een geldig doelpunt. De assist kwam van Karim Benzema, die amper drie minuten later ook Yohan Cabaye liet scoren. Even later kwam Cabaye bijzonder dicht bij de 3-0. De middenvelder van Newcastle haalde hard uit en trof de buitenkant van de paal. Zweden en Engeland spelen vrijdagavond de tweede wedstrijd in groep D. Met 4 punten is Frankrijk voorlopig leider, voor Oekraïne (3), Engeland (1) en Zweden (0). Dinsdag speelt Frankrijk tegen Zweden op de laatste speeldag en geeft Oekraïne Engeland partij. Na twee speeldagen is geen enkel land op het EK al zeker van een plaats in de kwartfinales. . (FRANCK FIFE)