EK 2012 – Portugal stuurt Nederland zonder punt naar huis

(Belga) Vicewereldkampioen Nederland moet het EK in Polen en Oekraïne zonder punt verlaten. In het Oekraïnse Charkiv verloren onze noorderburen zondag ook hun derde en laatste groepswedstrijd. Portugal bleek met 2-1 te sterk. Bij de rust was het 1-1 gelijk.

De Nederlanders moesten met twee doelpunten verschil winnen en trokken dan ook onmiddellijk in de aanval. Na elf minuten zette Rafael van der Vaart het Nederlands overwicht met een knap afstandsschot in een voorsprong om. Portugal herstelde snel het evenwicht. In de 28e minuut maakte Cristiano Ronaldo na een doorsteekpasje van Nani gelijk. Daarna kwam Oranje er niet meer aan te pas. De Nederlanders hadden geluk dat Ronaldo en co zich te weinig trefzeker toonden. In de tweede periode moest Nederland bijna met tien voort toen Jetro Willems een stevige overtreding maakte op Joao Moutinho. De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzolli toonde zich met geel bijzonder genadig. Even later nam Rizzolli de juiste beslissing toen hij een doelpunt van Helder Postiga wegens buitenspel afkeurde. Doelman Maarten Stekelenburg toonde zich paraat op pogingen van Fabio Coentrao, Nani en Nelson Oliveira. In de 73e minuut vond Ronaldo wel weer de weg naar het doel. In de slotminuut kwam een sterk presterende Ronaldo dicht bij een hat-trick. De sterspeler van Real Madrid trof de paal. In de andere wedstrijd in groep B won Duitsland met 2-1 van Denemarken. Duitsland is met het maximum van negen punten groepswinnaar en neemt het vrijdag 22 juni tegen Griekenland op. Donderdag 21 juni geeft Portugal Tsjechië partij. . (DCM)