Elke Vanhoof strandt in olympische finale BMX: ‘Er zat meer in maar ben tevreden met finale’

Elke Vanhoof © Belga

Elke Vanhoof heeft België vrijdag geen zevende medaille kunnen schenken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Elke Vanhoof heeft België vrijdag geen zevende medaille kunnen schenken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de finale van de BMX-competitie eindigde ze als zesde.

Vanhoof had zich na drie runs nipt kunnen plaatsen voor de finale met acht. In de medaillestrijd was de 24-jarige BMX’ster na een mindere start de hele tijd op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk finishte ze op 5,5 seconden van de ongenaakbare Colombiaanse Mariana Pajon, die haar titel verlengde. “Mijn start in de finale was niet ideaal. Ik hoopte te vertrekken zoals in de eerste of derde reeks, maar het kwam er niet helemaal uit. Ik bleef te lang op mijn achterwiel rijden waardoor ik wat snelheid verloor”, legde Vanhoof achteraf uit.

“Op het tweede stuk kon ik vervolgens niet voorbijsteken en na de val van Laura Smulders in de laatste rechte lijn was het helemaal voorbij. Er had meer ingezeten maar ik ben wel tevreden met een finaleplaats.”

Vanhoof had voor de Spelen gezegd dat haar eerste en belangrijkste doel het overleven van de halve finales was. “Geweldig, super”, noemde Vanhoof vrijdag het bereiken van die finale. “Het was even spannend na de tweede reeks (waarin ze na een slechte start zesde werd). Daar zat ik bij de start even tegen het hek. Ik moest daarop supergoed fietsen in de derde reeks om genoeg punten te halen. Dat lukte en zo stond ik in de finale. Dan wil je het ook zo goed mogelijk doen. Spijtig van mijn start.”

Vanhoof deelt in het olympisch dorp een appartement met baanwielrenster Jolien D’hoore, die dinsdag brons won in het omnium. “Toen zij ’s avonds thuiskwam met die medaille, dacht ik bij mezelf ‘dat wil ik ook’. Maar dit is zo’n onvoorspelbare sport of je moet echt top zijn zoals Pajon.”

De Colombiaanse Mariana Pajon stak er vrijdag met kop en schouders bovenuit. Ze domineerde de reeksen en was ook in de finale, voor een uitzinnig en voornamelijk Colombiaans publiek, veel te sterk voor haar tegenstanders. “Ze is een klasse apart”, erkent Vanhoof. “Ze heeft altijd in mijn jeugdreeksen gezeten en ze was toen al ongelofelijk. Technisch is ze super.”

Wat de toekomst brengt, laat Vanhoof voorlopig nog open. “Ik heb de voorbije twee jaar veel progressie gemaakt dus het zou zonde zijn om nu stoppen”, legt ze uit. “Maar om nu al vooruit te kijken naar Tokio (2020), is het nog vroeg.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier