Esther Vergeer, legende van het rolstoeltennis, stopt

© IMAGEGLOBE

Esther Vergeer (31) kondigde haar afscheid aan als actieve topsporter. Ze zette in haar carrière een reeks neer van 470 opeenvolgende tennismatchen zonder nederlaag. Ongezien.

Esther Vergeer (31) kondigde haar afscheid aan als actieve topsporter. Ze zette in haar carrière een reeks neer van 470 opeenvolgende tennismatchen zonder nederlaag. Ongezien.

Met een droog twitterbericht kondigde rolstoeltennisster Esther Vergeer haar onmiddellijke afscheid aan. De 31-jarige Nederlandse atlete heeft een indrukwekkende erelijst, met maar liefst zeven paralympische gouden medailles, waarvan vier in het enkelspel (in 2000, 2004, 2008 en 2012).

Sinds 30 januari 2003 verloor ze niet meer, goed voor een onafgebroken reeks van 470 partijen. Uiteindelijk speelde Vergeer in haar hele loopbaan 692 enkelspelwedstrijden, waarvan ze er slechts 25 verloor. Voor de aardigheid: in 95 duels haalde ze het met een bagel (dubbele 6-0).

In totaal kan de Nederlandse, die tweemaal werd verkozen tot beste gehandicapte sporter van de wereld, uitpakken met 27 grandslamtitels. Een fenomenale prestatie, waardoor het ook begrijpelijk was dat Vergeer na de Paralympics van Londen vorige zomer – waar ze als vanouds goud veroverde – een rustpauze inlaste. “Mijn batterij was gewoon leeg, de drang was weg”, verklaarde Vergeer.

Lof van Cruijff

Die tijd gebruikte de rolstoeltennisster om een biografie te schrijven, met de titel Kracht en kwetsbaarheid. Veelzeggend voor het icoon van de sport voor mensen met een beperking was het dat Johan Cruijff en Roger Federer een voorwoord neerpenden in het boek. De voetballegende was naar Rotterdam getrokken om vol bewondering het eerste exemplaar te ontvangen. “Ze is een voorbeeld voor iedereen”, wist Cruijff. “Wij klagen al snel over pijntjes, maar mensen als Esther gaan ver om iets te kunnen bereiken. Ze moet een inspiratiebron vormen voor velen.”

Het werd dan ook een emotionele persconferentie voor de veelvraat op de tennisbaan. “Mooier dan dit gaat het niet meer worden”, beweerde ze op de NOS. “Ik had zo’n waanzinnige carrière. Maar de cirkel is rond, ik kan er op de court niks meer aan toevoegen.”

Vergeer wil zich met de Esther Vergeer Foundation alvast blijven inzetten voor de gehandicaptensport. “Ik wil in ieder geval van betekenis zijn en iets blijvends toevoegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier