Ethias League volgend seizoen toch met tien?

© BELGA

De licentiecommissie van de Ethias League geeft acht clubs een positief rapport voor deelname aan de competitie volgend seizoen. Twee clubs kunnen daar nog bij komen: Excelsior Brussels en… het failliete Pepinster.

Een A-licentie werd toegekend aan de clubs Aalstar, Charleroi, Oostende, Luik, Bergen en Antwerp Giants. Leuven Bears, dat volgend seizoen met een ambitieus ‘Jong & Belgisch’-project start, vroeg en kreeg een B-licentie. Dat houdt in dat de club geen Europees basketbal mag spelen, zelfs niet mocht het straks nog onverhoopt kampioen worden.

Van de twee tweedeklassers die een plek in de Ethias League ambiëren kreeg enkel Kangoeroes Boom/Willebroek een voldoende mee van de licentiecommissie. Zij werden de zogenaamde C-licentie toebedeeld, hetgeen betekent dat ze eveneens geen Europees basketbal mogen spelen en met een lager budget aan de slag mogen.

Het licentiedossier van Excelsior Brussels werd in eerste instantie geweigerd, maar verwacht wordt dat de Brusselse club in beroep gaat en tegen 15 mei – wanneer de commissie een definitief oordeel moet vellen – groen licht zal krijgen. Daar gaat ook Patrick Wijns, voorzitter van de Ethias League, van uit: “Zij hadden een aantal papieren nog niet in orde, maar ik heb er vertrouwen in dat zij dat wel in orde krijgen.”

Hopen op Pepinster

De Ethias League wil volgend seizoen absoluut een competitie met tien ploegen in plaats van de acht huidige. Met Kangoeroes Boom en Brussels erbij moet dat lukken. Ware het niet dat Pepinster vorige maand de vereffening aanvroeg en naar derde klasse dreigt te verdwijnen.

“Dat is nog voorbarig,” verrast Wijns. “Tot eind april kan iedere basketbalclub in België opnieuw een licentieaanvraag voor eerste klasse indienen. Ik stel vast dat Pepinster nog steeds meespeelt en het seizoen zal uitdoen. Ik heb signalen opgevangen dat er bij hen goede hoop is op nieuwe investeerders. Dat zou ons goed uitkomen, want we willen absoluut een competitie met tien volgend seizoen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier