Evaluatie Olympische Spelen: ‘Kers op de taart ontbreekt voor België’

© AFP

De Olympische Zomerspelen van de XXXe Olympiade in Londen zijn voorbij. België sluit het toernooi af met drie medailles, een keer zilver en twee keer brons. Beter dan het minimum minimorum dat delegatieleider Eddy De Smedt voorop had gesteld (meer medailles dan de twee in Peking), maar de kers op de taart ontbreekt.

Charline Van Snick

Het zestiendaagse sportfeest begon nochtans uitstekend voor de Belgische delegatie, met 115 atleten de grootste sinds Helsinki 1952. Al op de eerste competitiedag veroverde Charline Van Snick op de tatami brons. De jonge Waalse startte weliswaar als een uitgesproken podiumkandidate en hoopte in de klasse tot 48 kg stiekem op het allerhoogste.

Lionel Cox

Wie voor de Spelen zeker niet tot de medaillekandidaten werd gerekend, was karabijnschutter Lionel Cox. De 31-jarige Luikenaar zorgde zes dagen na Van Snick evenwel voor hét Belgische hoogtepunt van Londen 2012. In een deelnemersveld met alleen maar profs schoot de Luikse amateur, in het dagelijkse leven een arbeidsinspecteur, zich naar een totaal onverwachte zilveren medaille.

Evi Van AckerDrie dagen later was het opnieuw bingo voor de Belgen. Evi Van Acker zeilde na een bloedstollende medal race naar brons in de Laser Radial-klasse. Voor de 26-jarige Oost-Vlaamse een mooie revanche na haar teleurstellende campagne in Peking.

Eddy De Smedt

Daags na het brons van Evi Van Acker maakte de BOIC-top een tussentijdse balans op. “Ons basisidee om beter te doen dan in Peking is gerealiseerd”, vertelde Eddy De Smedt toen. “Maar het zou jammer zijn als we op de slotdag zouden moeten vaststellen dat het bij drie medailles is gebleven.”

Hans van Alphen en Tia Hellebaut

De vrees van de Belgische delegatieleider werd evenwel bewaarheid. Ons land zou in de slotweek immers op drie medailles blijven steken. Tienkamper Hans van Alphen kwam in het derde en laatste competitieweekend nog dicht bij brons maar strandde op de ondankbare vierde plaats, een positie hoger dan Tia Hellebaut, die haar titel in het hoogspringen kwijtspeelde.

Kevin en Jonathan Borlée

De broers Borlée trokken naar de Spelen met grote ambities maar voor Kevin en Jonathan werd het in Londen ‘net niet’. Zowel individueel als met de aflossingsploeg haalde de 24-jarige tweeling de olympische finale van de 400 meter, maar daarin bleek de concurrentie telkens te sterk om aanspraak te kunnen maken op een medaille.

Elodie OuedraogoDe andere atleten speelden een bijrol in het Olympic Stadium, al lieten verschillende Belgen wel een persoonlijk record noteren. Zo liepen Michaël Bultheel, die de 4×400 ‘depanneerde’ in de finale, en Elodie Ouedraogo op de 400m horden een nieuwe besttijd. Ze haalden beiden de halve finales, net als Anne Zagré en Eline Berings op de 100m horden.

Adrien Deghelt

Nog op de horden (110m) scherpte Adrien Deghelt zijn persoonlijk record aan in de halve finale. Hink-stap-springster Svetlana Bolshakova en Almensch Belete (5.000m) raakten niet door de kwalificaties, terwijl zevenkampster Sara Aerts (alweer) geblesseerd moest opgeven.

Red PanthersDe Belgische hockeymannen speelden een knap toernooi dat ze in hun klassementsmatch om plaats 5 en 6 bekroonden met een 5-2 zege tegen viceolympisch kampioen Spanje. Hun vrouwelijke tegenhangers, de Red Panthers, waren vooral naar Londen gekomen om te leren. Het piepjonge team van bondscoach Pascal Kina werd elfde op twaalf landen, gezien de landenrangschikking een verdienstelijk resultaat.

Tim Maeyens

Skiffeur Tim Maeyens, vooraf getipt als medaillekandidaat, beleefde weinig plezier aan Londen 2012. Na een overtuigende prestatie in de voorronde (met een olympisch record) werd hij in de halve finale letterlijk weggeblazen. De West-Vlaming, die voor een derde olympische finale op rij ging, werd uiteindelijk ontgoochelend twaalfde.

Philippe Le Jeune

Ontgoochelen deden ook de Belgische ruiters. Zowel in de jumping, het eventing als de dressuur maakte België op geen enkel moment aanspraak op een medaille. Vooral de jumpingruiters, aangevoerd door wereldkampioen Philippe Le Jeune, stelden individueel en als ploeg teleur.

Jolien D’Hoore

Dezelfde conclusie dringt zich op voor de baanwielrenners, op Jolien D’Hoore na. De 22-jarige Gentse reed in het omnium naar een onverhoopte vijfde plaats.

Gijs Van Hoecke

Gijs Van Hoecke, de Belgische man in het omnium, deed dan weer alleen van zich spreken door zijn capriolen buiten de Velodrome. Foto’s van een dronken Van Hoecke haalden de websites van verschillende Britse tabloids. Het BOIC stuurde hem prompt naar huis.

Tom Boonen

Ook op de weg werd het geen succes voor de wielerdelegatie, die nochtans werd geleid door een heel ambitieuze Tom Boonen. De titel aan Buckingham Palace ging naar de omstreden Kazach Vinokourov, een ex-dopingzondaar bezig aan zijn afscheidsseizoen. Jurgen Roelandts werd de beste landgenoot op plaats 7. Bij de vrouwen finishte Liesbet De Vocht als negende.

Sven Nijs en Kevin van Hoovels

Sven Nys en Kevin van Hoovels werden in het mountainbiken niet gediend door het geluk. Nys gaf na een lekke band op, van Hoovels finishte ondanks een vroege val toch nog als negentiende. BMX’er Arnaud Dubois sneuvelde dan weer in de kwartfinales van zijn competitie.

Pieter Timmers

In het zwemmen leverde vrijeslagsprinter Pieter Timmers zijn visitekaartje af. Zowel individueel als met de aflossingsploeg, waarmee hij op de 4×100 onverwacht de finale haalde, toonde de 24-jarige Timmers met scherpe recordtijden zijn enorme potentieel. “Een nieuwe vedette is opgestaan”, reageerde coach Ronald Gaastra.

Net als Timmers zwommen overigens ook Dieter Dekoninck (op 100 vrij, een record dat daarna werd verbeterd door Timmers), Ward Bauwens (op 400 wissel) en François Heersbrandt (op 100 vlinder) nieuwe Belgische besttijden in het Aquatics Centre. De andere Belgen (Jasper Aerents, Kimberly Buys, Fanny Lecluyse, Glen Surgeloose en Jolien Sysmans) gingen er zonder persoonlijke records uit in de reeksen van hun disciplines.

Kim Clijsters

Tennisster Kim Clijsters hoopte in haar voorlaatste toernooi te schitteren maar stuitte in de kwartfinales op een ijzersterke Maria Sharapova. Yanina Wickmayer, Steve Darcis, Olivier Rochus en David Goffin gingen er op het gras van Wimbledon in een vroeger stadium uit.

Yuhan en Lianne Tan

Voor badmintonners Yuhan en Lianne Tan moest Londen een leerschool worden met het oog op Rio 2016. De Limburgse broer en zus sneuvelden in de poulefase, al won Lianne wel een van haar twee groepsmatchen.

Jean-Michel Saive

Tafeltennisser Jean-Michel Saive nam in de Britse hoofdstad voor de zevende keer deel aan de Spelen. De 42-jarige Luikenaar mocht na twee rondes inpakken.

Jimmy Verbaeys en Gaëlle Mys

In het turnen vaardigde België met Jimmy Verbaeys en Gaëlle Mys twee deelnemers af. De pas 18-jarige Verbaeys haalde (met een gelukje) de allroundfinale en werd daarin verdienstelijk 22e. Gaëlle Mys ging eruit in de kwalificaties.

Olivier Cauwenbergh en Laurens Pannecoucke

Kajakkers Olivier Cauwenbergh en Laurens Pannecoucke waren met een vierde plaats op het WK naar de Spelen afgezakt, maar moesten vaststellen dat een wereldkampioenschap niet hetzelfde is als een olympisch toernooi. Het K2-duo werd zowel op de 1.000 meter (hun sterkste nummer) als de 200 meter naar de B-finale verwezen. Hetzelfde gebeurde met Maxime Richard in de K1 200 meter. Ook voor Mathieu Doby zat er in de K1 slalom geen finaleplaats in.

Simon De Cuyper en Katrien Verstuyft

Simon De Cuyper en Katrien Verstuyft verdedigden de Belgische kleuren in de triatlon. Zij moesten op de snelle omloop van Hyde Park vrede nemen met plaats 26 en 28.

Gewichtheffer Tom Goegebuer eindigde in de categorie tot 56 kg als twaalfde, een plaats beter dan zijn prestatie vier jaar geleden in Peking. Hij bleef wel ver onder zijn Belgische record.

Ilse Heylen

De Belgische judoka’s bleken dan weer weinig geïnspireerd door de snelle medaille van Charline Van Snick. Enkel veterane Ilse Heylen (-52) leek aanspraak te kunnen maken op eremetaal maar liet zich in de kamp om brons in de slotseconden vloeren door een jonge Française.

Dirk Van Tichelt (-73), Joachim Bottieau (-81) en Elco van der Geest (-100) speelden in hun gewichtsklasses een bijrol.

Sigrid Rondelez

In de zeilcompetitie tot slot werd windsurfster Sigrid Rondelez in haar derde en laatste Spelen zeventiende. Debutant Wannes Van Laer eindigde als 34e in de Laser-categorie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content