Evi Van Acker: “Hopelijk willen kindjes nu met mij op de foto”

© Belga

OK, ik heb geen goud of zilver, maar wat was er gebeurd als ik vierde zou zijn geworden? Dan stond ik hier nu met tranen in de ogen, zoals de Ierse Annalise Murphy”. Evi Van Acker is zeer blij met haar bronzen medaille.

Vier jaar na haar ontgoochelende achtste plaats op de Spelen in Peking, heeft Evi Van Acker haar revanche beet. Op het olympisch water in Weymouth zeilde de Oost-Vlaamse naar brons in de Laser Radial-klasse.

Eens terug aan wal na de beslissende medal race kon een stralende Van Acker haar geluk niet op. “Ik heb er altijd van gedroomd een olympische medaille te winnen. Nu is het eindelijk zo ver. Ik ben echt heel blij voor mezelf.

Zeilen, eten, gym

De laatste jaren bestond mijn routine uit niets anders dan zeilen, eten, gym. Ik verdien het om op het podium te staan, net als de twee andere meisjes trouwens. Wij zijn degenen die er het hardst voor gewerkt hebben en het meest voor gedaan hebben”.

Van Acker won in haar carrière ook al EK-goud en WK-zilver, maar toch schat ze dit olympisch brons hoger in. “Het was een heel leuke wedstrijd om te varen. Elke race heb ik tot het uiterste gevochten. Deze medaille geeft mij meer voldoening dan mijn tweede plaats op het WK (2011 in Perth). Toen was ik veel teleurgestelder want ik had er twee slechte races gevaren. Dat is hier niet gebeurd”.

Superspannend

De beslissende medal race verliep erg spannend. “Ik had een heel goede start maar kon door de Litouwse niet overstag gaan. Daardoor werd ik verplicht naar links te gaan en moest ik achtervolgen. Op het einde was het echt superspannend, zelfs de tweede plaats kwam nog in zicht. Gezien het wedstrijdverloop moet ik wel toegeven dat brons vandaag het maximum was.

OK, ik heb geen goud of zilver, maar wat was er gebeurd als ik vierde zou zijn geworden? Dan stond ik hier nu met tranen in de ogen, zoals de Ierse Annalise Murphy”.

Het brons van Evi Van Acker is de eerste Belgische zeilmedaille sinds het zilver van Sébastien Godefroid (Finn-klasse) in Atlanta 1996. “Ik hoop dat ik net als Sebbe zestien jaar geleden voor een boost van de Belgische zeilsport kan zorgen. Ik herinner me nog dat ik toen rondliep in een t-shirt met “Silver Sebbe” op. Hopelijk willen de kindjes nu ook met mij op de foto (lacht)”.

De Belgische delegatie in Londen heeft nu drie medailles binnen. Eerder deze Spelen pakte judoka Charline Van Snick brons in de klasse tot 48 kg en was karabijnschutter Lionel Cox goed voor zilver.

Tijd voor een feestje“Drie is al eentje meer dan vier jaar geleden in Peking. Hopelijk werkt dit inspirerend voor de andere atleten die nog in actie moeten komen. Zelf wil ik zeker Tia Hellebaut zien springen, en als het kan zou ik graag ook de 4×400 zien lopen. Maar nu is het eerst tijd voor een feestje. Er zijn heel veel mensen voor mij naar hier gekomen, vrienden, familie, supporters. Echt tof.”

Hoe de sportieve toekomst van de 26-jarige Evi Van Acker eruit ziet, is voorlopig nog een vraagteken. “In september trek ik met mijn vriend drie weken op vakantie naar Bali. Daarna maak ik mijn studie voor bio-ingenieur aan de universiteit van Gent af. Ik heb nog anderhalf jaar te gaan. We hebben ook een appartement in Gent gekocht, dus in die ‘operatie renovatie’ zal ook heel wat tijd kruipen.

Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen met zeilen als ik er genoeg van heb. Vandaag wil ik geen dingen zeggen waar ik later misschien spijt van zal krijgen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier