Evi Van Acker: wereldtopper begon op zes jaar met zeilen

© Belga

Met brons in de Laser Radiaalklasse bezorgde zeilster Evi Van Acker (26) ons land een derde medaille op de Olympische Spelen van Londen. Een portret.

Van Acker, geboren in Gent op 23 september 1985, begon met zeilen toen ze zes jaar was. Op haar 26e is ze uitgegroeid tot een wereldtopper in haar categorie, de Laser Radiaal. Ze combineert haar sport momenteel met een opleiding bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent.

Grootste medaillekans

Van Acker nam in Londen voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. Vooraf werd ze beschouwd als misschien wel de Belgische olympiër met de grootste kans op een (gouden) medaille.

Na een teleurstellende achtste plaats in Peking vier jaar geleden werd een team met allerhande specialisten rond haar gebouwd. Mét resultaat. Vorig jaar stootte ze definitief door naar de internationale top in de Laser Radiaalklasse: Europese titel, tweede plaats in de eindstand van de World Cup, plus zilver op het olympisch test event én vooral op het WK, telkens na Marit Bouwmeester, het nummer één van de wereld. Vorig jaar werd ze ook bekroond met het Vlaams Sportjuweel.

Echte topsportster

De 26-jarige Gentse, het prototype van een échte topsportster, liet in mei het WK schieten om wekenlang op het olympische water van Weymouth te kunnen trainen. Van Acker is niet bang van druk en had haar steile (medaille)ambities al meermaals uitgesproken. ‘If you can dream it, you can do it’, is haar motto.

Van Acker zorgde in Londen ook voor een primeur, want ze is de eerste Belgische vrouw ooit die een medaille behaalt in het zeilen. De acht eerdere Belgische zeilmedailles waren dus allemaal voor mannen. (JC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier