F1-baas Bernie Ecclestone betaalt 75 miljoen euro en moet niet in de cel

Bernie Ecclestone © REUTERS

Het corruptieproces tegen Formule 1-topman Bernie Ecclestone (83) is afgelopen. De rechtbank van München aanvaardt het schikkingsvoorstel van 100 miljoen dollar (74,65 miljoen euro) van het kamp-Ecclestone.

Ecclestone moet het geld binnen de week betalen. Eens dat is gebeurd, zal hij officieel onschuldig worden verklaard. Daardoor hoeft Ecclestone niet naar de gevangenis en kan hij zijn functie als grote baas van de F1 behouden. Hij riskeerde in theorie een gevangenisstraf van tien jaar.

Omkoping

Ecclestone stond terecht omdat hij ervan werd verdacht in 2006 de bankier Gerhard Gribkowsky te hebben omgekocht. De Brit zou hem 44 miljoen dollar smeergeld hebben betaald opdat Gribkowsky een aandelenpakket van zijn Bayerische Landesbank in de Formule 1 zou verkopen aan de door Ecclestone aangeduide investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Die verkoop vond ook plaats, voor een bedrag van 840 miljoen dollar.

Ecclestone herhaalde zelf meermaals dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De F1-paus gaf wel toe Gribkowsky te hebben betaald maar beweert dat hij de 44 miljoen dollar als zwijggeld gaf aan Gribkowsky omdat hij zich ‘bedreigd voelde’. Gribkowsky dreigde er volgens Ecclestone immers mee naar de belastingsdiensten te stappen om er, dixit Ecclestone, valse verklaringen af te leggen.

Gribkowsky werd in 2012 tot 8,5 jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking en fraude nadat hij het geld van Ecclestone had aanvaard. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier