F1-baas Ecclestone betaalt 74 miljoen om corruptieproces stop te zetten

© AFP

Het corruptieproces tegen Bernie Ecclestone wordt stopgezet. De Formule 1-baas betaalt de benadeelde bank BayernLB 74,4 miljoen euro voor een minnelijke schikking.

De krant Süddeutsche Zeitung meldt dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone erin geslaagd is om een minnelijke schikking te treffen met het parket van de rechtbank van München. De Brit gaat de benadeelde bank BayernLB compenseren met een bedrag van 74,4 miljoen, waardoor het corruptieproces tegen hem voortijdig beëindigd wordt.

Berdag verdrievoudigd

Volgens de Duitse krant zou Ecclestone vrijdag, in het bijzijn van zijn advocaten, onderhandeld hebben met de procureur van de rechtbank van München. Eerder deze week hadden de raadsmannen van de 83-jarige Brit nog een compensatie van 25 miljoen euro voorgesteld, maar dat bedrag werd dus nog verdrievoudigd.

“De aanklager had oren naar een dergelijke regeling, maar sprak zich nog niet officieel uit over een eventuele minnelijke schikking. De volgende zitting vindt plaats op 5 augustus”, liet een advocaat van de verdediging verstaan.

Smeergeld

De grote baas van de Formule 1 wordt ervan verdacht in 2006 de bankier Gerhard Gribkowsky te hebben omgekocht. Hij zou hem 44 miljoen dollar (ongeveer 32,8 miljoen euro) smeergeld hebben betaald opdat Gribkowsky een aandelenpakket van zijn Bayerische Landesbank in de Formule 1 zou verkopen aan de door Ecclestone aangeduide investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Die verkoop vond ook plaats, voor een bedrag van 840 miljoen dollar (626,3 miljoen euro).

Ecclestone herhaalde zelf meermaals dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij beweert dat hij de 32,8 miljoen euro als zwijggeld betaalde aan Gribkowsky omdat hij zich “bedreigd voelde”. Bij een veroordeling riskeerde Ecclestone een celstraf van maximaal tien jaar. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier