F1-topman Bernie Ecclestone aangeklaagd wegens omkoping

© AFP

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is door het parket van München aangeklaagd wegens omkoping van Gerhard Gribkowsky, de voormalige topman van de Bayerische Landesbank.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is door het parket van München aangeklaagd wegens omkoping van de Duitse ex-bankier Gerhard Gribkowsky, de voormalige topman van de Bayerische Landesbank.

Ecclestone wordt ervan beschuldigd in 2006 en 207 ongeveer 44 miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald aan Gribkowsky. Volgens Gribkowsky, die vorige zomer al tot 8,5 jaar cel werd veroordeeld, wou Ecclestone hem met dat smeergeld overtuigen om het aandeel van zijn bank in de Formule 1 (48 procent) te verkopen aan de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital.

Ecclestone heeft zelf toegegeven dat hij zijn ex-bankier inderdaad 44 miljoen dollar betaalde. Hij noemde dat bedrag echter zwijggeld, zodat Gribkovsky hem niet in diskrediet zou brengen bij de Britse fiscus.

Om een proces te vermijden en om zijn positie als F1-topman veilig te stellen, bood hij eind vorig jaar aan te willen getuigen voor de Duitse speurders. Het parket van München hield echter voet bij stuk, waardoor Ecclestone het nu mag komen uitleggen voor de rechter.

Het is momenteel nog onduidelijk of deze rechtszaak invloed zal hebben op zijn functioneren binnen de F1-wereld. (DPA/Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier