Audi maakt in 2026 intrede in Formule 1

De plannen voor het F1-team werden onthuld op het circuit van Spa-Francorchamps © GETTY

De Duitse constructeur Audi maakt in 2026 zijn intrede in de Formule 1, zo werd vrijdag bekendgemaakt in de marge van de Grote Prijs Formule 1 van België op het Circuit van Spa-Francorchamps.

Voor Audi, dat onderdeel is van de Volkswagen-groep, worden het de eerste stappen ooit in de koningsklasse van de motorsport. De hybridemotoren zullen ontwikkeld en gebouwd worden in het hoofdkwartier van Audi Sport in Neuburg, in de buurt van het Duitse Ingolstadt. Momenteel is het nog niet geweten welke renstal met de Audi-motoren zal worden uitgerust. Mogelijk is dat Sauber, dat nu onder de merknaam Alfa Romeo deelneemt en uitgerust wordt met Ferrari-motoren. Veel successen heeft die samenwerking echter nog niet opgeleverd. Voor het einde van het jaar zal er daaromtrent duidelijkheid zijn.

Vanaf 2026 worden de F1-hybridemotoren enkel nog aangedreven door duurzame brandstof. De verbrandingsmotor mag daarbij nog slechts de helft van het vereiste vermogen leveren, de rest is voor de elektrische motor. ‘Met die nieuwe regelgeving in het achterhoofd, is dit voor ons het ideale moment om in de F1 aan de slag te gaan’, vertelde Audi-CEO Markus Duesmann in Spa. ‘Zowel de F1 als Audi streeft duidelijke duurzaamheidsdoelen na.’

Ook zusterbedrijf Porsche, eveneens een onderdeel van de Volkswagen-groep, heeft plannen om de F1-wereld te bestormen. Zij zouden azen op een samenwerking met het Red Bull van regerend wereldkampioen en huidig WK-leider Max Verstappen. Zij racen momenteel nog met door Honda ontwikkelde motoren.

In tegenstelling tot Audi heeft Porsche wel een verleden in de Formule 1. Hun beste resultaten lieten ze in de jaren tachtig noteren, als motorenleverancier van McLaren. Sinds begin jaren negentig zijn ze niet meer in de F1 actief.