Formule 1 start dit seizoen met zes kampioenen en een vogelbekdier

© Reuters

Kan er iemand de dominantie van Sebastian Vettel en de Red Bull-ploeg doorbreken? Zien we Michael Schumacher zijn eigen records breken dir seizoen?

Op 18 maart springt het licht in het nieuwe Formule 1-seizoen voor het eerst op groen in Melbourne’s Albert Park voor de Grote Prijs van Australië. Voor het eerst in de geschiedenis staan er zes wereldkampioenen in de starting grid dit jaar. Een korte voorbeschouwing op een seizoen waarin geen enkele Belg van start komt nadat Jéröme D’Ambrosio niet kon overtuigen bij Marussia.

Vettel

Sebastian Vettel (Red Bull) heeft niet alleen het record voor de jongste wereldkampioen in F1. Hij is ook de jongste wereldkampioen die erin geslaagd is om in twee opeenvolgende edities te winnen. Voor Formule1-baas Bernie Ecclestone is hij de favoriet: “Als ik nu zou moeten wedden is het Sebastian (Vettel red.) op één, Mark Webber op twee en McLaren op drie, met waarschijnlijk Lewis Hamilton,” zegt hij in een interview op de website van de autosport.

Maar de grote vraag blijft staan. Haalt de 24-jarige Duitser, met 21 Grote Prijzen achter zijn naam, ook als jongste zijn derde wereldtitel op rij binnen?

Veteranen op de weg

2012 kan het jaar worden van de veteranen. De 32-jarige Kimi Räikkönen keert na een mislukt rallyavontuur terug bij het Engelse Lotus. De wereldkampioen van 2007 begint met beperkte ambities aan het nieuwe seizoen en gaat op zoek naar zijn 19de GP-zege.

De 42-jarige Michael Schumacher begint met Mercedes aan zijn 17de seizoen. Ook hij begint bescheiden: “De eindzege op zak steken is onwaarschijnlijk. Vooraan zie ik Red Bull met daarachter de rest op een zakdoek,” zegt de winnaar van 91 Grote Prijzen op formula1.com.

Vogelbekdier

Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe aanpassingen aan de wagens. Uit veiligheidsoverwegingen moest de neus van de wagen korter bij de grond. Om de aerodynamica te behouden hielden veel ploegen een bult over op de neus waardoor hun wagens door sommigen vergeleken werd met een vogelbekdier.

De wagens moeten dit jaar ook slagen op alle onderdelen van de crashtests. Zo werd de wagen van het team Marussia uitgesloten voor de testdagen in Barcelona. Pas begin deze maand slaagde de Marussia MR01 voor alle veiligheidsproeven.

Blown diffuser

De ‘blown diffuser’ is afgeschaft dit seizoen. Deze regelt achteraan de wagen de grip op het parcours doordat de druk van de versnellende lucht, in de smalle spleet tussen de wagen en ondergrond, lager is dan die van de tragere lucht erboven. De F1-bolide wordt daardoor dus als het ware tegen de grond gedrukt.

De wagens stuurden ook nog eens de uitlaatgassen langs de diffuser, wat in bepaalde situaties instabiliteit kon veroorzaken. Daarom verplichtte de internationale autosportfederatie de ploegen om hun uitlaat hoger te plaatsen.

Bernie Ecclestone Op de vraag welke andere veranderingen zich opdringen in de sport antwoordt Formule 1-paus Bernie Ecclestone: “Mensen die alles door een roze bril bekijken.” Verwijzend naar de exuberante uitgaves van sommige ploegen. “De ploegen moeten leren om te strijden zonder tonnen geld. Ze moeten zich opnieuw concentreren op de kern van de zaak: racen en hun management. De overweldigende motorhomes en entertainment zijn bijkomstig,” vertelt hij op de website van de autosport. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier