Lance Stroll en Lando Norris: halve Belgen in de F1

F1-rijder Lance Stroll. © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Lando Norris (19) is de jongste rijder in de formule 1 en heeft, net als Lance Stroll (20), een Belgische moeder.

Stoffel Vandoorne debuteerde in 2016 (Bahrein) in de formule 1, maar kon de bazen van McLaren de voorbije twee seizoenen niet overtuigen. De West-Vlaming finishte nooit hoger dan een zevende plaats, verloor zijn zitje en verkaste naar de Formule E, waar hij volgend seizoen voor nieuwkomer Mercedes zal rijden. Lando Norris, zijn vervanger bij McLaren, maakte in zijn debuutseizoen in de formule 1 meteen een goede indruk: twee keer zesde en momenteel veertiende (op 20 rijders) in de WK-tussenstand. Geen verrassing. Een groot talent dat in drie jaar vier titels pakte, telkens in zijn debuutseizoen, en dat vorig jaar tijdens de vrije trainingen op het circuit van Spa-Francorchamps al sneller was dan Vandoorne. En: op zijn F2-bolide stond een Vlaamse Leeuw, een knipoog naar zijn roots. Vader ( Adam) droomde van een carrière als wielrenner, verhuisde daarvoor naar Vlaanderen en vond in de buurt van Sint-Niklaas de… liefde. Cisca Wauman volgde hem naar Bristol, waar hij een succesvol zakenman en investeerder werd en de dure hobby van Lando – karten en racen – kon bekostigen.

Lance Stroll debuteerde twee jaar geleden en staat momenteel één plaatsje achter Norris, waarmee hij onder de verwachtingen blijft. De zoon van de Canadese zakenman Lawrence Stroll, verzamelaar van vintagemodellen van Ferrari van wie het fortuin op 2,3 miljard wordt geschat, en de Belgische modeontwerpster Claire-Anne Callens verbaasde in zijn eerste seizoen bij Williams, toen hij in Azerbeidzjan derde werd en als twaalfde het WK afsloot.

Na een matig tweede seizoen verkaste hij dit jaar naar Racing Point, waarvan zijn vader mede-eigenaar is. Hij kreeg in zijn carrière al dikwijls het verwijt dat hij alleen bij gratie van zijn vader een zitje in het team heeft, maar dat is volgens teambaas Otmar Szafnauer te kort door de bocht. ‘Lance is slim en verdomd snel, maar mist nog ervaring.’

Lando Norris verving onze landgenoot Stoffel Vandoorne bij McLaren.
Lando Norris verving onze landgenoot Stoffel Vandoorne bij McLaren.© Belga Image