Liberty Media wordt voor 8 miljard dollar eigenaar van Formule 1

© REUTERS

Liberty Media is de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Dat deelde de Amerikaanse mediagroep mee.

Liberty Media, eigendom van miljardair John Malone, legt 4,4 miljard dollar (3,91 miljard euro) op tafel om grootaandeelhouder van de Formula 1 Group te worden. Het neemt voor die som de aandelen van CVC Capital Partners over en zal daarnaast nog eens een schuldenberg moeten aanzuiveren, wat de totale waarde van de transactie op zo’n 8 miljard dollar brengt.

Chase Carey, tot nu vicevoorzitter van massamediabedrijf 21st Century Fox, dat in handen is van mediamagnaat Rupert Murdoch, zal als voorzitter de leiding nemen over de Formule 1. De 85-jarige Bernie Ecclestone blijft – om de continuïteit te garanderen – wel nog drie jaar aan als CEO.

Ecclestone werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA). Ook na de overname van een groot deel van de aandelen door CVC Capital, bleef Ecclestone aan als baas van de Formule 1.

Liberty Media krijgt meteen al 18,7 procent van de aandelen in handen, als de verkoop in het eerste kwartaal van 2017 door de regulerende overheden goedgekeurd is, moet dat honderd procent zijn.

Liberty Media is ook in de VS actief in sport. De mediagroep is onder meer mede-eigenaar van honkbalclub Atlanta Braves.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier