Max Verstappen beëindigt seizoen met vijftiende zege, Leclerc is vicewereldkampioen

© GETTY

Wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) heeft zondag het seizoen in stijl afgesloten. In Abu Dhabi boekte de 25-jarige Nederlander zijn vijftiende zege van het seizoen. De Monegask Charles Leclerc (Ferrari) finishte als tweede en legde daarmee ook beslag op de tweede stek in het kampioenschap. Verstappens Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez mocht als derde mee het podium op.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel (Aston Martin) finishte in zijn laatste Formule 1-wedstrijd met een tiende plaats net in de punten. In de eindstand heeft Verstappen met 454 punten 146 punten voor op Leclerc en 149 op Pérez. In de slotrace op het Yas Marina-circuit ging het vooral om de tweede plaats in het WK-klassement achter de ongenaakbare Verstappen. Zijn teamgenoot Sergio Perez en Charles Leclerc gingen de 22e grand prix van het seizoen beiden in met 290 punten. Leclerc wist Perez net voor te blijven en eindigde zowel in de race als in het kampioenschap als tweede.

De Red Bulls vertrokken vanaf de eerste startrij, met Verstappen op poleposition en Perez naast zich. De Mexicaan zat bij het ingaan van de eerste bocht aan de binnenkant bij Verstappen, maar hij liet zijn teamgenoot voor gaan. Na vijftien van de 58 rondes maakte Perez als eerste een pitsstop voor nieuwe banden. Verstappen deed dat vijf rondes later en moest de leiding in de race even afstaan aan Leclerc, maar kwam al snel weer op kop te liggen toen ook de Monegask naar binnen ging.

In de 33e ronde maakte Perez zijn tweede pitsstop. De Mexicaan viel terug naar de zesde plaats, terwijl Leclerc – die slechts één stop maakte – opschoof naar de tweede plaats achter Verstappen. Perez moest zich op nieuwe banden weer naar voren zien te rijden. Nadat hij in de 46e ronde de derde plaats had overgenomen van Hamilton, ging de Mexicaan op jacht naar Leclerc. Perez kreeg de Ferrari wel in zicht, maar het lukte hem niet om in de slotronde nog een aanval te doen.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel eindigde zijn laatste race op de tiende plaats, goed voor 1 WK-punt. De Duitse coureur van Aston Martin werd door de toeschouwers luid toegejuicht nadat hij zijn groene auto op het rechte stuk had geparkeerd voor de hoofdtribune. De Australiër Daniel Ricciardo eindigde in zijn laatste optreden voor McLaren als negende. Ricciardo heeft voor volgend jaar geen vast stoeltje in de Formule 1 kunnen vinden.

Naast Vettel en Ricciardo verdwijnen ook de Duitser Mick Schumacher en de Canadees Nicholas Latifi uit de Formule 1. Zij eindigden in Abu Dhabi in de achterhoede.