Familie overleden F1-rijder Jules Bianchi stapt naar rechter

Jules Bianchi © Belga Image

De familie van de verongelukte Formule 1-rijder Jules Bianchi onderneemt gerechtelijke stappen tegen de internationale automobielfederatie FIA, Team Marussia (de ex-werkgever van Bianchi) en Formula One Management, de groep die de tv- en commerciële rechten in de F1 beheert.

Jules Bianchi raakte op 5 oktober 2014 levensgevaarlijk gewond aan het hoofd toen hij tijdens de Grote Prijs van Japan tegen een geparkeerde takelwagen reed. Het was op dat moment fel aan het regenen op het circuit van Suzuka. De 25-jarige Fransman belandde in een coma en overleed op 18 juli 2015 in een ziekenhuis in Nice.

Het was van de Braziliaanse legende Ayrton Senna in 1994 geleden dat een rijder het leven liet na een wedstrijdongeval in de F1.

Volgens de familie van Bianchi hebben de acties van een of meerdere van de geviseerde partijen bijgedragen tot het noodlottige ongeval. Er zijn volgens hen fouten gemaakt in de ‘planning, timing, organisatie en beheer van de wedstrijd’ die, zo stellen ze ‘plaatsvond in gevaarlijke omstandigheden tijdens het tyfoonseizoen in Japan’.

‘De dood van Jules Bianchi was te vermijden’, legt advocaat Julian Chamberlayne, die familie verdedigt, ‘ willen gerechtigheid voor wat Jules is overkomen’, vult diens vader Philippe aan. ‘We willen weten welke beslissingen hebben geleid tot de crash van onze zoon. Als familie hebben wij zoveel vragen die onbeantwoord blijven. Het ongeval en zijn dood had kunnen vermeden worden als er geen reeks opeenvolgende fouten zou zijn gemaakt’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier