Film: Miracle

© IMAGEGLOBE

Zaterdag 17 november – BBC 2 – 14.50u

Amerikaans sportdrama uit 2004 gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over het Amerikaanse ijshockeyteam dat in 1980 verrassend een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Een huzarenstukje, want daartoe dienden ze de ongenaakbaar gewaande Sovjets te verschalken.

De film draait voornamelijk rond de figuur van Herb Brooks, de coach van het team, en in deze door Disney geproducete prent neergezet door steracteur Kurt Russell. Brooks stond bekend om zijn weinig zachte aanpak en provocerende manier van coachen. Zo gaf hij na een gelijkspel in een interland tegen Noorwegen eens straftraining tot diep in de nacht, simpelweg omdat hij oordeelde dat zijn spelers te veel afgeleid werden door knappe vrouwen in de tribune en dus niet ten volle geconcentreerd op het ijs stonden.

Uiteindelijk wist Brooks uit een verdeeld team toch een hechte groep te smeden en één van de belangrijkste passages in de Amerikaanse sportgeschiedenis te schrijven.

De film kreeg destijds, ondanks de nogal Hollywoodiaanse aanpak van sentiment en heldenverering, lovende kritieken van de internationale media. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier